VEĆINOM glasova članova žirija, Ninovu nagradu za roman godine dobila je Gordana Ćirjanić za knjigu “Ono što oduvek želiš“ u izdanju “Narodne knjige”. Za ovo delo glasali su Ljiljana Šop, Aleksandar Ilić i Mileta Aćimović Ivkov. Mladen Šukalo prednost je dao romanu “Mi različiti” Veselina Markovića (“Stubovi kulture”), a Vasa Pavković knjizi “Vrlo malo svetlosti” Vladana Matijevića (“Agora”). U užem izboru bili su još i “Ispod tavanice koja se ljuspa” Gorana Petrovića (Kompanija “Novosti) “Gospođa Olga” Radovana Belog Markovića (“Evro-Đunti”) i “Kamen blizanac” Zorana Petrovića (“Geopoetika”).

Na konferenciji za novinare predsednik žirija Vasa Pavković u ponedeljak je pročitao obrazloženje u kojem se, između ostalog, navodi: “Promišljajući uticaj modernih medija na svakodnevicu ali i sudbine ljudi, beogradska spisateljica u svom četvrtom romanu portretiše savremenog intelektualca kao biće raspeto između želja i mogućnosti, između instikata i emocija, stihije savremenosti i okova tradicije i istorije. Žiri smatra da je ovaj roman vanredan doprinos srpskom romanu na početku novog veka”.

Slavodobitnica je izrazila iznenađenje, ali istakla da je tokom poslednjih petnaest dana uspela sebe da disciplinuje i da prihvati da neće dobiti nagradu s obzirom na to da je treći put u završnici za ovo priznanje.

- Moji čitaoci su dobro primećivali da u mojim prethodnim romanima postoji nešto što bi se zvalo svetlo dno. Mislim da toga u ovom romanu nema. Sem u samom činu pisanja. Možda je to razlog što sam na roman, “Ono što oduvek želiš“ i sama gledala drugačije nego na svoje prethodne romane. Naime, imala sam izvesni problem sa njim što meni nije svojstveno. Nijednom ga nisam pročitala, pošto je objavljen, prema tome, on očigledno ima neku svoju u mom intimnom svetu specijalnu sudbinu - rekla je Ćirjanićeva.

Članovi žirija Ljiljana Šop, Mileta Aćimović Ivkov i Mladen Šukalo su istakli da su odlučile sitne nijanse i razlike u kvalitetu dela. Nagrada, čiji je pokrovitelj “Telekom Srbija” biće uručena u Skupštini grada 26. januara.