Pavićeva skulptura na Tašu u aprilu

N. P.

15. 12. 2010. u 20:55

Ostavinska rasprava neće uticati na podizanje spomenika velikom srpskom piscu

 NEZAVRŠENA ostavinska rasprava o imovini Milorada Pavića ni na koji način ne utiče na podizanje spomenika u Tašmajdanskom parku u Beogradu. Spomenik će biti postavljen do 15. aprila sledeće godine, kada se očekuje završetak rekonstrukcije ove zelene oaze.

Odluku da Milorad Pavić dobije spomenik u centralnom gradskom parku, odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su septembra ove godine. Ovoj ideji prethodila je ponuda Vlade Azerbejdžana od dva miliona evra za rekonstrukciju Tašmajdana, i od tog novca pre mesec dana obnova je i započeta. Jedini uslov bio je da u parku bude postavljena bista Gajdara Alijeva, njihovog višedecenijskog vođe. Tada je Beograd odlučio da se postavi i spomenik Paviću, koji je pisao o Hazarima, za koje se smatra da su preci današnjih Azerbejdžanaca.

USPOREN PROCES POSTUPAK podele imovine Milorada Pavića, koji nije završen ni godinu dana nakon smrti pisca, prevashodno je usporila reforma sudstva. Takođe, pošto je njegova osmogodišnja unuka ostala bez majke Jelene, Pavićeve ćerke, saglasnost na podelu u skladu sa testamentom mora da da i Centar za socijalni rad opštine Zvezdara. Oni to, međutim, još nisu uradili.

 

- Vlada Azerbejdžana angažovala je Arhitektonski fakultet u Beogradu i profesora Jovana Mitrovića da projektuju obnovu Taša, a oni su zaduženi i za izradu spomenika - kaže gradski arhitekta Dejan Vasović. - Skulpture, visoke oko tri metra, izradiće njihov vajar iz Bakua Natigu Alijev, i one će biti bronzane. Predviđeno je da budu postavljene u donjem delu parka, okrenute ka Malom Tašu. Celekupne radove na rekonstrukciji sprovešće „Zelenilo Beograd“, preduzeće CIP je zaduženo za kontrolu, dok će u ime kavkaske države radove nadgledati arhitekta Eldar Gusejnov.

Vasović dodaje da su sređivanjem parka predviđeni menjanje jednog dela vegetacije i obnova svih pešačkih staza, a biće postavljen i novi mobilijar.

- Biće izgrađena i dva dečja igrališta, kao i kutak za starije sugrađane, gde će oni moći da igraju šah ispod specijalno napravljenih nadstrešnica - objašnjava Vasović. - Planirana je kompletna sanacija dva toaleta, zamena rasvete, a napravićemo i specifičnu muzičku fontanu. Ceo ovaj prostor biće pokriven video-nadzorom.

Ponuda Azerbejdžana, navodno, upućena je prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića ovoj kavkaskoj državi maja ove godine. Ona je potom predstavljena čelnicima Beograda, koji su je oberučke prihvatili. U odluci Skupštine grada da se prihvati navedeno je da će Taš ubuduće biti simbol prijateljstva između naroda Azerbejdžana i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jelena

16.12.2010. 23:30

Zar nije istorija zabelezila Genadija Alijeva kao mracnog diktatora, coveka koji je srusio demokratski izabranu vladu na prvim samostalnim izborima u zemlji i uz pomoc vojske dosao na vlast? Jel' to osnovni razlog za podizanje njegovog spomenika u srcu Beograda na Tasmajdanu (i Pavic kao 'ram'?) ili ima jos nesto sto se krije od javnosti?