Obeležen dan Narodnog pozorišta

V. STRUGAR

22. 11. 2010. u 20:51

NA rođendan nacionalnog teatra, Mira Stupica u ponedeljak otvorila muzej. Među eksponatima Čangalovićeva notna sveska, patike Maje Plisecke...

IMAM čast, da kao najstariji član ove slavne i stare pozorišne kuće u Srbiji, objavim: Muzej Narodnog pozorišta je otvoren! - reči su Mire Stupice, glumice 20. veka, kojim je simbolično podigla zavesu novog prostora nacionalnog teatra kojima je od ponedeljka, uz dve scene, dostupan pozorišnoj publici.

Ali, pre toga, posetiocima se prvi obratio Nušić “lično”. Glumac Igor Đorđević pojavio se u liku i kostimu našeg najpoznatijeg komediografa, uvodeći posetice u sad već dvovekovnu želju i nameru. Jer, kako je objasnio upravnik Božidar Đurović, otvaranje predstavlja uspešno okončanje višedecenijskih napora:

- Od Nušića koji je još 1901. godine ukazao na potrebu otvaranja Muzeja u zgradi Narodnog pozorišta, preko uprava iz tridesetih i četrdesetih koje su preduzimale konkretne, ali nažalost neuspele pokušaje, čuo se glas onih koji su razumeli koliko nam je Muzej potreban - istakao je Đurović i dodao: Samo vreme, taj sjajni i jedini sudija, odrediće svakom mesto u istoriji. Cilj nam je samo jedan: da budućim pokolenjima ostavimo svedočanstvo o vremenu.

A među eksponatima, za sada, našli su se (između ostalog) notna sveska Miroslava Čangalovića i prstenje iz opere “Boris Godunov”, baletske patike Maje Plisecke, fotografije slavnih gostiju našeg teatra (Lorensa Olivijea i Vivijan Li, Pavarotija i Dominga, Stravinskog i Margot Fontejn), pudrijera Nevenke Urbanove, odlivak ruke Bojana Stupice, kostimi iz starijih i novijih predstava...

- Otrgnuti od zaborava pozorišni čin liči pomalo na Sizifov posao - reči su ministra kulture Nebojše Bradića. - Priroda pozorišne umetnosti je da traje kraće od života insekta. Da nestaje gotovo onog trenutka kada se odigrala, da se pretvara u blede senke u našem pamćenju i prelazi u našu intimu, ne ostavljajući nikakav vidljiv trag. Stvaranje Muzeja jeste plemeniti napor da se zaborav, ipak, odloži.

Ipak, Dan Narodnog pozorišta (u 142. sezoni) ostaće upamćen i po brojnim priznanjima. Nagrada “Raša Plaović” koja se dodeljuje za najveće iskazane vrednosti pozorišne glume u jednoj godini na beogradskim scenama, ovog puta pripala je Borisu Komneniću za ulogu Dezmonda Mortona u predstavi “Državni službenici”, u režiji Đurđe Tešić. U obrazloženju žirija (Egon Savin, Muharem Pervić, Boris Isaković, Vladan Gajović i Zoran Raičević) ističe se da je laureat “glumac u punoj zrelosti, sa retkom scenskom inteligencijom, pokretljivošću i darom za samoironiju, a način na koji je svom liku odmereno dodao bitne karakteristike tokom razvoja dramske radnje, govori o njegovom superiornom glumačkom iskustvu i veštini”.

Komnenić je za istu ulogu dobio i godišnju nagradu kuće, koja je pripala i njegovom kolegi Nenadu Stojmenoviću, operskoj umetnici Sanji Kerkez, Orkestru Narodnog pozorišta, kao i baletskim umetnicima Bojani Žegarac i Jovici Begojevu. Plaketu (po odluci UO) dobio je, između ostalih, dirigent Mladen Jagušt, a Pečat (odlukom upravnika) pripao je arhitektima Milanu Pališaškom i Slobodanu Drinjakoviću, kao i prvakinji Opere Jadranki Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)