Arheološko otkriće kod Dimitrovgrada

V. ĆIRIĆ

četvrtak, 18. 11. 2010. u 20:58

Археолошко откриће код Димитровграда
Nedaleko od tvrđave Gojindolsko kale, otkrivena raskrsnica puteva iz kasnoantičkog i ranovizantijskog perioda

DIMITROVGRAD - Još jedno arheološko otkriće dokazuje da se sadašnja trasa Koridora 10, odnosno istočni kraj ove saobraćajnice, gotovo u metar poklapa sa drevnim putevima, kojima su stare civilizacije išle od istoka ka zapadu.

Arheolog Miroslav Lazić sa kolegama iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kod dimitrovgradskog sela Gojin Dol, nedaleko od tvrđave Gojindolsko kale, otkrio je raskrsnicu puteva, koji potiču iz kasnoantičkog i ranovizantijskog perioda. U istraživanju učestvuju stručnjaci sa beogradskog Filozofskog fakulteta.

- Na ovoj raskrsnici ukršta se put iz pravca nekadašnjeg „Via militarisa“ i saobraćajnica koja ide desnom obalom reke Nišave i kojom se stiže u današnji Dimitrovgrad. Namera nam je da se posvetimo istraživanjima tvrđave, koja ima nekoliko kapija , a podignuta je u vreme cara Justinijana - kaže Lazić.

Ista ekipa arheologa je na istočnoj strani Dimitrovgrada, kod mesta Kandine vodenice, otkrila besprekorno sačuvan vojni put širine 8 metara („Via militaris“), koji se takođe poklapa sa trasom saobraćajnice čija je izgradnja u punom jeku. A na samo nekoliko stotina metara od Gojindolskog kalea, u ataru pirotskog sela Obrenovac istražuje se višeslojno nalazište na kome su ostaci iz neolitskog, bronzanog, ali i antičkog perioda. Na trasi Koridora 10 od Dimitrovgrada, preko Pirota, Bele Palanke do Niša, ima više od 40 registrovanih arheoloških lokaliteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dragana

19.11.2010. 10:17

Treba i iskopavati i graditi , cuvati i ici napred ...kako to da su opstale takve gradjevine i dan danas i to vekovima pod zemljom dok moderni gradjevinari naprave i civilni put koji spere kisa kroz par godina...mi se divimo starim putarima graditeljima i sada a danasnje srpske izvodjace radova ne mozes da racunas da su drugo nego pocetnici i divim se njihovom NE UMECU...