“Zlatno tele” na TV

V. V. S.

utorak, 05. 10. 2010. u 20:59

“Златно теле” на ТВ
U sredu veče, uz direktan prenos na RTS, Markovićeva režija u Narodnom pozorištu

UZ direktan prenos na RTS, u sredu veče će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta premijerno biti izvedeno “Zlatno tele” (po romanu Iljfa i Petrova) u režiji i dramatizaciji Gorana Markovića. Predstava je već viđena u Leskovcu, Šapcu i Pančevu, a beogradska premijera posvećena je nedavno preminulom bardu našeg teatra Radetu Markoviću, koji je u ovoj predstavi trebalo da se pojavi u ulozi Funta.

- Najmanje su dva razloga zbog kojih sam poželeo da radim baš “Zlatno tele” : ova knjiga obeležila je moje dečaštvo i mladost, da bih nekoliko decenija kasnije shvatio da je za većinu mladih to sada zaboravljena literatura - reči su Gorana Markovića. - Roman je napisan 1931. godine, ali je fantastična sličnost SSSR društva u tranziciji i našeg danas.

Isti naslov bio je još jednom na repertoaru Narodnog pozorišta: 1978. godine u dramatizaciji Borke Živić, predstavu je režirala Cisana Murisidze. Tada je čuvenog prevaranta Ostapa Bendera tumačio Pavle Minčić, a u sredu veče će to bi Milan Gutović. Igraju i Igor Đorđević, Đuza Stojiljković, Hadži Nenad Maričić, Darko Tomović, Radovan Miljanić, Ivana Jovanović i Ivan Zarić. Kompozitor je Zoran Simjanović, scenograf Boris Maksimović, a kostimograf Ljiljana Petrović. Prva repriza je 10. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije