Narodni muzej sve bliži obnovi

D. B. M.

04. 10. 2010. u 21:00

Народни музеј све ближи обнови
Izabrani najbolji radovi na konkursu za rekonstrukciju Narodnog muzeja, u drugom krugu nadmetaće se pet timova

ŽIRI za izbor projekta za rekonstrukciju zgrade Narodnog muzeja na Trgu Republike odlučio je čija idejna rešenja, od prispela 62 rada, zaslužuju da uđu u drugi krug.

U narednoj fazi nadmetaće se pet autorskih timova, a pobednik će biti proglašen 29. novembra. Mogućnost da razrade svoju ideju o budućem izgledu naše najznačajnije muzejske institucije dobili su tim koga čine arhitekte Marija Krsmanović, Milica Olujić, Milena Kordić, zatim autorski tim preduzeća ARCHTIC d.o.o, kojim rukovodi arhitekta Zoran Radojičić. Pravo za dalje nadmetanje dobio je i zajednički rad arhitekata Zorice Stančić, Zorana Dmitrovića, Vladimira Anđelkovića, Dijane Adžemović Anđelković i Aleksandra Bogojevića. Još dva rada prošla su u drugi krug, iza jednog se nalazi arhitekta Vladimir Lojanica sa svojim timom, a drugi je urađen u okviru preduzeća “Re:a.c.t”, a kao autori ideje su potpisani Grozdana Šišović i Dejan Milanović.

Ministar kulture i predsednik žirija Nebojša Bradić je, na konferenciji za štampu u ponedeljak, istakao da je žiri imao težak zadatak, jer je pristiglo mnogo kvalitetnih rešenja. Upravo to, naglasio je ministar, pokazuje koliko je struka, ne samo kod nas, nego i u inostranstvu, zainteresovana za ovaj projekat. Najvažnija sugestija žirija, odnosi se na što manju zavisnost od budućeg, eventualnog suterenskog proširenja prostora muzeja, jer je još neizvesno hoće li se muzej širiti ispod Trga. verovatnije je da će se proširiti nadogradnjom.

- Svaki od izabranih timova prepoznao je hemiju kuće, njenu prirodu, senzibilitet i strukturu zgrade - rekao je akademik Branislav Mitrović, predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja. - Ovo je naporan konkurs, ništa ne sme biti virtuelno, kako bi se izbegle kalkulacije.

Jedna od glavnih zamerki upućenih na račun prethodnog, osporavanog projekta arhitekte dr Milana Rakočevića je da nije bilo javne rasprave tokom njegove izrade. Mada je ranije bilo najavljivano da će od trenutka kada se otvore šifrovane koverte, sav materijal biti dostupan javnosti, novinari juče nisu mogli da vide kako izgledaju izabrani idejni projekti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)