Golubac dočekao obnovu

T. MARIĆ

15. 07. 2010. u 20:53

Čuvena tvrđava biće restaurirana, jer je iz fondova EU obezbeđeno 6,5 miliona evra

GOLUBAC - Rekonstrukcija Golubačke tvrđave više nije pod znakom pitanja. Iz IPA fondova Evropske unije obezbeđeno je 6,5 miliona evra. Zahvaljujući ovim sredstvima, biće obavljena kompletna rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Dunavu, koja nije obnavljana čak sedam vekova.


- Srbija će dobiti 18 miliona evra iz IPA fondova, od čega je Golupcu namenjena trećina jer je, kako nam je rekao potpredsednik Vlade Božidar Đelić, naš projekat prioritetan u raspodeli ovih para - kaže Saša Bogićević iz golubačke Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. - Reč je o novcu koji će se raspodeliti tokom naredne godine, kada će početi prva faza rekonstrukcije tvrđave.

PUT KROZ KAPIJU
GOLUBAČKA tvrđava, deo Nacionalnog parka “Đerdap”, koja je podignuta na desnoj obali Dunava, na nepristupačnoj steni, u svom sastavu ima deset kula visine do 25 metara, sa dotrajalim, drvenim stepeništem. Prilikom gradnje puta, današnje Đerdapske magistrale, kroz tvrđavu je probijen put, čime je uništena glavna kapija, do koje se stizalo preko mosta, jer se ispred utvrđenja nalazio vodeni rov.


Obaveza lokalne samouprave jeste da učestvuje u finansiranju sa oko milion evra, što će na sebe preuzeti Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

- Dok ne dobijemo sredstva od EU, ne možemo da započnemo obnovu tvrđave, osim da se na toj lokaciji postavi montažno pristanište i Info centar, a to će biti završeno do kraja ovog meseca - najavio je Bogićević.
Revitalizacija Golubačke tvrđave trajaće tri godine i obuhvatiće sanaciju srednjovekovnih zidina, ali tek posle izgradnje obilaznice oko tvrđave. Prvo će biti probijen tunel kroz stene, u dužini od oko 160 metara, da bi se put ponovo spojio sa već postojećom trasom, nizvodno od tvrđave. Neke od kula biće pretvorene u vidikovce, dok će u jednom delu tvrđave biti smešten budući Muzej grada Golupca, sa više od 100 arheoloških eksponata iskopanih na ovoj lokaciji.


Na obližnjem kamenolomu biće izgrađen amfiteatar za oko 400 ljudi, pored koga će se nalaziti slikarski i keramičarski ateljei. Planira se i podizanje apartmanskog naselja, koje će se svojom arhitekturom uklopiti u postojeći ambijent. Golubac trenutno ima još jedan spremljeni projekat, a to je izgradnja ribarskog sela, u blizini tvrđave, na mestu zvanom Donja marina. U ove radove treba uložiti 40 miliona dinara.


- Za gradnju ribarskog sela tek treba da obezbedimo pare. Očekujemo da nam u tome pomognu domaći finansijeri - rekao je Bogićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Maria

17.07.2010. 17:10

U Golubac odlazim vec 28 godina, hvala Bogu da su najzad odlucili da pomognu jednoj od najsiromasnijih ali i mozda najlepsih opstina u Srbiji. Golubac to zasluzuje svojom istorijom , geografskim polozajem kao i velelepnom prirodom koja izuzetno asocira na more. Dunav je tu najsiri i najlepsi. Zelim da radovi sto pre pocnu i da se u roku i zavrse, ko god jos ulozio i pomogao u ovome moze samo da profitira jer prevashodno ulaze u svoju zemlju i ostavllja to potomcima a to je i najvrednije.