Panonska luka?

T. MARIĆ

utorak, 08. 06. 2010. u 20:53

Панонска лука?
Prilikom geofizičkih istraživanja u blizini antičkog lokaliteta Viminacijum, radnici kostolačkog ugljenokopa pronašli su termalne izvore

KOSTOLAC - Prilikom geofizičkih istraživanja u blizini antičkog lokaliteta Viminacijum, radnici kostolačkog ugljenokopa pronašli su termalne izvore. Temperatura vode u njima se kreće oko 65 stepeni. Posle otkrića slatke vode, na dubini od oko hiljadu metara, pronađena je i voda slanog ukusa, čiji sastav tek treba da se ispita.
- Ukoliko se ispostavi da je reč o morskoj vodi, to će potvrditi činjenicu da je Viminacijum podignut na Sopotskoj gredi, na obali nekadašnjeg Panonskog mora. Ukoliko se to potvrdi, u sklopu arheološkog parka moći ćemo da sagradimo i termalne objekte sa slanom vodom, što će biti jedinstvena ponuda na lokalitetima ovog tipa - najavio je dr Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacijum.
U Viminacijumu se privode kraju radovi na “Rimskoj kući”, koja bi trebalo da bude otvorena u septembru. Reč je o naučno-istraživačkom centru, predviđenom za edukaciju arheologa, istoričara i istoričara umetnosti iz zemlje i inostranstva. Zamišljena je kao starorimska carska vila i prostire se na površini od oko 4.000 kvadrata, od čega je 1000 namenjeno muzejskom prostoru. Biće otvorena i škola za mlade stručnjake, koja će na raspolaganju imati 110 ležajeva. U “Rimsku kuću” do sada je uloženo preko milion evra, koji su obezbeđeni uz pomoć NIP-a, Ministarstva kulture, EPS i donacija američke i nemačke vlade.

ŠANGAJ
OD 10. do 20. jula, arheološki park Viminacijum imaće svoje predstavljanje u Kini, na velikoj izložbi ”Ekspo Šangaj 2010”. Postavka pod nazivom “Balkanski Pompeji”, biće prilika za ugovaranje novih aranžmana sa velikim svetskim putničkim agencijama, koje su u prethodne tri godine na Viminacijum dovele preko 5.000 stranih turista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Синиша

09.06.2010. 23:59

Браво за Виминацијум и Миомира Кораћа! Кад те оће - оће. Прошле године мамут, ове године термални извори. Мамут је већ испод заштитног крова и посетиоци могу да га виде, а од идуће године ћемо вероватно имати и "термалну понуду" као део презентације археолошког налазишта. Тако се привлаче посетиоци, тако се културна баштина приближава људима, тако се на најбољи начин показује да је кукњава конзерватора да нема пара за заштиту споменика само алиби за нерад. Само треба бити способан и упоран: ако хоћеш да нађеш топлу воду, треба да бушиш! Буши! Ха-ха-ха! Буши! Ха-ха-ха! Мишку Кораћу и његовој екипи поздрави са Лепенског вира! (Ко нас мрзи, нек једе говна.)