Dva susreta Kiša i Kundere

B. Đ

26. 04. 2010. u 20:47

Razgovori u Kulturnom centru Beograda i Francuskom kulturnom centru. Gostuju francuski književni kritičari Gi Skarpeta i Žan Pjer Morel

FRANCUSKI kulturni centar i Izdavačka kuća “Arhipelag” povodom francuskog izdanja knjige eseja Danila Kiša “Varia” (“Fajar”, prevod Paskal Delpeš) i srpskog izdanja knjige eseja Milana Kundere “Susret” (“Arhipelag”, prevod Sonje Veselinović) organizuju dva razgovora u kojima će se govoriti o književnom susretu Danila Kiša i Milana Kundere.
Prvi razgovor održaće se u utorak, u 19 časova, u Galeriji “Artget” Kulturnog centra Beograda, a drugi čija je tema “Francuska i srednja Evropa - dijalog pisaca: Kundera, Kiš, Gombrovič i drugi”, na programu je u četvrtak, u 19 časova, u Francuskom kulturnom centru. Učesnici obe tematske večeri biće ugledni gosti iz Pariza, poznati francuski književni kritičari Gi Skarpeta i Žan Pjer Morel, koji su izvrsni tumači i Kišovog i Kunderinog dela. Oni će govoriti o susretu ova dva velika pisca, o zajedničkim elementima njihovih poetika i o njihovom istinskom prisustvu u modernoj evropskoj kulturi.
“Varia” predstavlja knjigu eseja i proza Danila Kiša. Nastajali na početku Kišovog književnog rada, ovi eseji, razgovori i priče predstavljaju veliko skladište Kišove literature, začetak njegovih tema i osnovu njegove poetike. Knjiga daje dragocen uvid u nastanak i razvoj njegovih ključnih tema i poetičkih ideja. Pišući o velikim književnim i umetničkim delima, o temeljnim izazovima moderne književnosti, o književnosti i stvarnosti ili o prvom svom susretu sa Parizom, Danilo Kiš u tekstovima koji čine knjigu “Varia” uspostavlja figuru homo poetikusa koja će na presudan način obeležiti njegovu književnost i njegovo mišljenje o književnosti.
Knjiga “Susret” Milana Kundere donosi eseje i memoare. To je uzbudljivo svedočanstvo o životu, odnosu prema književnosti i politici, umetnosti i velikim umetnicima s kojima je bio prijatelj - o susretima s Kišom, Fuentesom, Markesom...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije