Poštujte želju našeg oca

23. 04. 2010. u 20:48

Otvoreno pismo naslednica Mome Kapora, ćerki Ane i Jelene: O promocijama knjiga i izložbama saznale smo iz medija

DELA slavnog pisca i slikara Mome Kapora svakim danom dokazuju svoju neprolaznu čaroliju i vrednost. Posle Mominog odlaska, predstavljen je njegov poslednji roman „Kako postati pisac“, otvorena je izložba njegovih crteža i slika na Kosančićevom vencu, ponovo je velika pažnja okrenuta ka njegovim starijim knjigama i umetničkim delima...
Iza Kapora, kako saznajemo, ostao je testament, a ostavinska rasprava još nije okončana. U takvim okolnostima, našoj redakciji javile su se Kaporove ćerke: Ana, slikarka koja živi u Rimu i Jelena, pijanista, koja živi u Beogradu. One u otvorenom pismu kažu:
- Posle smrti našeg oca, pisca i slikara Mome Kapora, održan je niz manifestacija koje su za cilj imale da neguju sećanje na njegovo delo, i mi kao ćerke se zahvaljujemo svim njegovim prijateljima i poklonicima koji su svojim prisustvom uveličali ove događaje.
Želimo da obavestimo javnost da nažalost, ni o jednom od ovih događaja nismo bile obaveštene, niti je za njih tražena naša saglasnost, što je u suprotnosti sa osnovnim etičkim načelima.
Tako smo o promocijama knjiga i posthumnim izložbama slika i crteža našeg oca saznale iz medija.
Sigurne smo da se radi o nesporazumu i ne sumnjamo u plemenite namere organizatora, ali isto tako želimo da na ovaj način obavestimo sve zainteresovane da je neophodno da se pridržavaju uobičajene zakonske procedure predviđene u ovim slučajevima.
U suprotnom, oni ne samo što isključuju jedine biološke naslednike iz njihovog prava da odlučuju o načinu očuvanja dela Mome Kapora, već se ponašaju i protiv same želje našeg pokojnog oca, koja je bila da mi, kao ćerke, aktivno učestvujemo u svemu što ga se tiče - stoji u pismu Kaporovih ćerki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

djak

02.09.2010. 16:31

@Renata - A sto se pravite pametni? Da li citajuci clanak vasa svest uopste dopire do sustine ili samo trazite neke greske u pravopisu...? Cemu takav komentar, a uostalom niste u pravu...jer da jeste, dobili biste ....

Vlasta

26.04.2010. 13:30

BRavo, Ana i Jelena. Borite se za zelje svog tate. Moje saučešće.Srbija je izgubila velikog pisca. Ovde je uobicajeno da kad umre slikar i pisac svi nagrnu da mu u prvih meseca dana odaju postu i posle ga zaborave. Ako moze da se odmah objave sve slike price, skice, romani, nedovrsene kolumne, krokiji, sabrana dela, da se nagrade nazivaju po tek otislim nasim velikanima, a posle nekoliko meseci NISTA. NE dozvolite da se to dogodi.