Za baćuške od srca

B. PUZOVIĆ

23. 03. 2010. u 20:45

За баћушке од срца
U strogom centru Moskve, u prestižnom Teatru “Škola dramskih umetnosti”, izložba naših umetnika

LAJKOVAC - U strogom centru Moskve, u prestižnom Teatru “Škola dramskih umetnosti”, na svega desetak minuta hoda od Kremlja, u potpunoj tišini, pred nekoliko stotina prisutnih, odjekivali su čekić i dleto vajara Milutina Rankovića, sveštenog ikonopisca iz Lajkovca. Umetnik iz srca Kolubare na licu mesta pokazao je Moskovljanima kako iz bezličnog, običnog parčeta drveta nastaje skulptura.
Praktičan rad bio je sastavni deo izložbe “Svet vere” u glavnom gradu Rusije, na kojoj se, uz Rankovića, predstavio i beogradski slikar i kaligraf Žarko Stanković. Umetnici su u Rusiju otišli uz pomoć Kompanije “Milenijum” iz Beograda i podršku Ministarstva za dijasporu. Izložbu je otvorio Miloš Mitrović, predsednik Kompanije “Milenijum”, koji je bio izaslanik državnog sekretara Ministarstva za dijasporu.
- Gromoglasan, dugotrajan aplauz prolomio se savremenim kulturnim zdanjem u Moskvi kad sam se, na otvaranju izložbe, pojavio u srpskoj narodnoj nošnji, sa šajkačom, jelekom, bridž pantalonama i opancima šiljkanima. Začuli su se i povici “Rusija - Srbija” - kaže Milutin Ranković. - I stvarno, na svakom koraku, kad bi čuli da smo umetnici iz Srbije, listom bi Moskovljani izražavali bratsku naklonost, pružali podršku da istrajemo u odbrani onoga što je naše. I Sergej Baburin, koji je i za vreme NATO bombardovanja bio u Beogradu da pruži podršku, bio je na izložbi.
U Moskvi je Ranković izložio 15 radova sa vizantijskim i srpskim motivima, isklesanih u crnom kolubarskom hrastu i orahu. Izložba će trajati tri meseca, a prema procenama organizatora, biće čak tri miliona posetilaca!
- Skulpturu monaha, visoku oko pola metra, na samoj izložbi isklesao sam u ruskom drvetu gruši sa kog ni kora nije bila skinuta, a koje podseća na našu divlju krušku. Delo je bilo završeno za četrdesetak minuta, i za to vreme u publici je vladao potpuni muk - kaže Ranković. - Monah u drvetu ostaće u moskovskom teatru, kao poklon od srca. U glavnom gradu Rusije predstavili smo bar delić kulture njihove večne braće sa Balkana...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije