Dobra duša zlatnog dara

D. Bt.

02. 12. 2009. u 20:37

 Oproštaj od pesnika Dragomira Brajkovića, u sredu u Beogradu. Poezija mu je bila sva od života, a život sav od poezije

 ODLAZI pesnik koji se mladićem još upisao u zlatne stranice srpske književnosti, pisac “Krvave svadbe u Brzavi” i inih knjiga, koje će ga odbraniti od zaborava; prijatelj, drug i brat naš, tkan od najfinije pređe poštenja, skroman i nesamoljubiv, loman, a nesalomiv. Brajko naš, dobra duša od zlatnoga dara. Ostavio nam je biserje svoga duha i opravdao na svaki način bavljenje svoje privremeno na ovoj obali.
Ovim rečima se pesnik Pero Zubac oprostio od Dragomira Brajkovića, koji je u sredu sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu, ispraćen od brojne braće po peru, prijatelja, kulturnih i javnih radnika, novinara. O Brajkovićevom književnom delu i novinarskom pregalaštvu govorili su i Miljurko Vukadinović, sekretar UKS, i Đorđe Malovrazić, glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda, i pisac Blagoje Baković.
Na komemoraciji, u prepunoj sali scene “Raša Plaović” u Narodnom pozorištu, Slobodan Rakitić je rekao:
- Zagonetno i nadasve lepo ime Pisana Jela, Brajkovićevo rodno mesto, simbolizuje samo biće njegove poezije. U njegovoj lirskoj vizuri i osećanju sveta, poezija je sva od života, a život je sav od poezije, koja ako i ne može da promeni svet, može da ga učini i te kako boljim i podnošljivijim.
Stihove iz prve Brajkovićeve knjige “Veliko putovanje” (1970) studentkinje glume govorile su napamet, sa prozora Akademije za pozorište i film, prepunoj Knez Mihailovoj, podsetio je Bratislav Milanović. Bila je to velika i prava objava pravog pesnika, koji je u ovoj knjizi sažeo sve što će razviti u kasnijim zbirkama. Ona je so njegove poetike, izrasla na najboljoj tradiciji srpske poezije, Branku, Crnjanskom, Rastku Petroviću...
Ljubivoje Ršumović pročitao je pesmu o Brajkoviću, “Umro je dobar čovek”, koja se završava ovim stihovima:
Bio je Pesnik
Glasnik svih Muza
Vlasnik mnogih vrlina
Pa i mana
Sa svih strana priznat
Uramljen u zlatan ram
Dok preko Haronovog mosta
Prelazi u hram Večnosti
Da ne brine više
Što ceo ovaj lepi svet
I ceo ovaj nelepi svet
Tako brzo bez njega osta
Sam.
O preminulom pesniku na komemorativnom skupu govorili su i Sanja Milić, zamenik glavnog i odgovornog urednika Drugog programa Radio Beograda, i Dobroslav Ćuk, gradonačelnik Trebinja, dok je Brajkovićeve stihove čitao dramski umetnik Gojko Šantić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije