Čovek koji je voleo vozove

D. Bt

19. 10. 2009. u 20:32

U svečanom salonu Železničke stanice u Beogradu u utorak uveče (19.00) biće otvorena izložba “Danilo Kiš - čovek koji je voleo vozove”, povodom dve decenije od smrti velikog pisca

U svečanom salonu Železničke stanice u Beogradu u utorak uveče, (19.00) biće otvorena izložba “Danilo Kiš - čovek koji je voleo vozove”, povodom dve decenije od smrti velikog pisca.
Ljubiteljima Kišove literature naročito njegovih “ranih radova” poznata je njegova vezanost za vozove i železnicu. Njegov otac Eduard je dvadesetih godina prošlog veka radio na Državnoj železnici i uređivao red vožnje autobuskog, brodarskog i avionskog saobraćaja konduktera čiji je jedan primerak od 1938. sačuvan u Kišovoj zaostavštini. “Vozovi su bar za mene legendarni. Oduvek smo stanovali negde kraj stanice, tu i tamo ahasverski, uvek kraj šina uvek blizu vozova. Možda je to razlog, da vozovi bar za mene, znače nešto više nego prevozno sredstvo”, napisao je Kiš u jednom od svojih najlepših eseja “Putovati znači živeti”.
Izložbu koju čini materijal koji je tokom marta bio postavljen u Kulturnom centru Srbije u Parizu, otvoriće pisac Predrag Čudić, dugogodišnji Kišov prijatelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije