Kiš, uspomene, sećanja

12. 10. 2009. u 20:31

 Na dvadesetogodišnjicu Kišovog odlaska, u sredu će u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda biti prikazan TV film Dragomira Zupanca “Danilo Kiš, uspomene sećanja”

 GODINU dana posle smrti Danila Kiša, Borislav Pekić je 1990. godine zapisao, a “Vidici” objavili: “U poslednjim, za žive vidljivim, časovima verni je prijatelj upitao Danila boli li ga šta. ’Da’, rekao je. ‘Šta?’, upitao je prijatelj. ’Život’, odgovorio je Danilo.”
Na dvadesetogodišnjicu Kišovog odlaska, u sredu će u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda biti prikazan TV film, reditelja i scenariste Dragomira Zupanca “Danilo Kiš, uspomene sećanja”. Ovo ostvarenje je pokušaj da se iz jednog novog ugla sagleda život i ostavština za srpsku i jugoslovensku književnost jednog od najznačajnijih autora druge polovine 20. veka. U realizaciji ovog projekta najviše su pomogle dve Kišu najbliže osobe Mirjana Miočinović i Paskal Delpeš.
Okosnicu filma čine iskazi prijatelja, savremenika, poznavaoca, među kojima su i Predrag Čudić, Filip David, Ibrahim Hadžić, Božo Koprivica, Aleksandar Mandić, Miloš i Vukašin Stambolić, Oto Tolnaj, Laslo Vegel, Vida Ognjenović.
Od Kišovih francuskih prijatelja u filmu govore Stanko Cerović, bračni par Termačić, Dado Đurić, Ljuba Popović, Jagoda Bujić, Vladimir Veličković, B. A. Levi, Antonin Lim, Gi Skarpeta, a od mađarskih pisaca Peter Esterhazi i Đerđ Konrad.
Odlomke iz proze Danila Kiša govori Miki Manojlović na srpskom i francuskom jeziku, a korišćeni su i delovi intervjua sa velikim piscem, koji su sačuvani u arhivi RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije