Belovode prve topile metal

T. MARIĆ

15. 09. 2009. u 20:29

 Lokalitet kod Petrovca na Mlavi istraživaće Britanski muzej, zbog značaja koji ovaj lokalitet ima za svetsku istoriju i arheologiju

 PETROVAC NA MLAVI - Istraživanjima neolitskog naselja Belovode kod Petrovca na Mlavi, naredne godine pridružiće se i stručnjaci Britanskog muzeja, zbog značaja koji ovaj lokalitet ima za svetsku istoriju i arheologiju. Rezultati laboratorijskih ispitivanja, na institutima za arheometalurgiju u Londonu i Oksfordu, pokazali su da je topljenje metala, prvi put u istoriji, počelo upravo u ataru sela Veliko Laole, na lokalitetu Belovode, 5.400 godine pre nove ere!
Zbog toga u Britanskom muzeju planiraju projekat, na čijem osmišljavanju sada zajednički rade Univerzitet u Londonu i rukovodilac istraživanja Dušan Šljivar iz Narodnog muzeja u Beogradu.
- Tokom ovogodišnje sezone iskopavanja, petnaeste po redu, na Belovodama su, osim nekoliko figurina, pronađeni i delovi stambenih objekata, što bi moglo da potvrdi pretpostavku da se ovde, na površini od oko 100 hektara, nalazilo naselje sa stotinak kuća i hiljadu žitelja. Pošto su otkopani ostaci pet kuća, u saradnji sa lokalnom samoupravom, planiramo gradnju arheološkog naselja, da bi se turistima predstavio način života u preistorijskom periodu - rekao je Dušan Šljivar, rukovodilac istraživanja.
Lokalitet je zanimljiv i po materijalu od kog su građene kuće za stanovanje. Otkriveni ostaci ukazuju na to da su stanovnici Belovoda, osim obrade metala, bili značajni i po otkrivanju novog građevinskog materijala. Dobijali su ga mešanjem fine gline i mlevenog krečnjaka, a posle pečenja, poprimao je karakteristike današnjeg betona. Neolitsko naselje Belovode nastalo je 5400. godine pre nove ere, a nestalo u požaru koji su izazvali naleti vandalskih plemena 1.500 godina kasnije. Nastalo je za vreme vinčanske civilizacije, na samo dva kilometra zapadno od Velikog Laola, na tromeđi sa selima Tabanovac i Krvija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije