Arheološko nalazište kod Kalemegdana će biti zatrpano

Tanjug

12. 07. 2009. u 06:37

Археолошко налазиште код Калемегдана ће бити затрпано
 Predsednik komisije za spomenike od izuzetnog značaja Srbije, arheolog, dr Marko Popović najavio je da će antički ostaci rimskog vojnog utvrđenja iz 2. veka, nedavno otkriveni ispod tramvajskih šina pored Kalemegdana, posle konzervacije biti zatrpani

BEOGRAD - Predsednik komisije za spomenike od izuzetnog značaja Srbije, arheolog, dr Marko Popović najavio je da će antički ostaci rimskog vojnog utvrđenja iz 2. veka, nedavno otkriveni ispod tramvajskih šina pored Kalemegdana, posle konzervacije biti zatrpani.
"Ne postoje objektivni uslovi da taj prostor bude sačuvan kao arheološki lokalitet", rekao je Popović u intervjuu Tanjugu, onbjasnivši da od stepena očuvanosti arheoloških ostataka zavisi i mogućost njihove prezentacije.
"Nesreća svakog antičkog grada, nad kojim je nastao savremeni je u tome što savremeni gradovi svakodnevno uništavaju ostatke svojih predaka", kazao je on.
Tragovi koji su pod zemljom polako nestaju, dodao je Popović, ali i napomenuo da se to ne dešava samo ovde i da je taj fenomen svuda prisutan.
"Beograd nema sreću da je u doba antike imao monumentalna zdanja: terme, hramove, odnosno građevine koje bi ostavile impresivne arheološke ostatke. Mi se u Singidunumu uglavnom susrećemo sa ostacima temelja, a oni koliko god su interesantni za stručnjake i naučnike, toliko su relativno neinteresantni za širu publiku", rekao je Popović.
On je precizirao da sa područja Singidunuma nemamo ni jedan antički nalaz objekta koji bi mogao makar delimično da se rekonstruiše i da posetiocu stvori sliku kako je izgledao.
"Ostaci rimskog kastruma otkriveni na Kalemegdanu, u Gornjem gradu, i danas se mogu videti u delovima, dok se u Biblioteci grada Beograda (BGB), u Rimskoj dvorani, nalazi deo kule koji je tu otkriven i tu je bilo moguće da bude prikazan", kazao je on.
Podsetio je da su pre četiri godine na nalazištu u Rajićevoj ulici, praktično uiz bedem novootkrivenog kastruma, otkrivene zgrade za smeštaj vojske i čitav sistem kanalizacionih mreža, takođe i prostor koji je imao funkciju trga, ulica koja je vodila na kapiju koja se nalazila na mestu današnjeg ulaza u gradsku biblioteku, a nađeni su i ostaci "lakih objekata" koji su bili od drveta, jer se na prostoru ispred vojnog logora nije smelo graditi.
Popović je kazao da građani Beograda ne umeju da cene blago koje imaju, navodeći primer neuspelog pokušaja prezentacije dobro sačuvanog objekta iskopanog i istraženog pre više od tri decenije na prostoru Studentskog parka.
"Tu su bile rimske terme, vrlo lepo očuvane, do nivoa podova, sa kadama i sistemom centralnog grejanja. To je sve bilo konzervirano i veoma lepo prezentovano i smatrali smo to i atrakcijom. Međutim, to je brzo postalo mesto za treniranje kučića, tu su se deca igrala, tako da je za dve, tri godine bilo potpuno opustošeno. Ponovo je konzervirano, ponovo uređeno, da bi nakon nepunih godinu dana sve ponovo bilo razvaljeno. Pošto se to pretvorilo u ruglo ostaci su zatrpani", rekao je on.
Da bi arheologija bila shvaćena potreban je, po oceni Popovića, određeni edukativni i kulturni nivo. On je sa žaljenjem konstatovao da naša deca u školama sve manje uče o prošlosti, mnogo manje su obrazovana u tom smislu, tako da su i njihova interesovanja veoma ograničena.
"Nekome koji kroz školovanje nije naučio šta je to rimska imperija, šta je značilo prisustvo Rimljana na ovim prostorima, ili koji nikada nije naučio da je Beograd bio prestonica despota Stefana Lazarevića, da je početkom 15. veka postao glavni grad Srbije i da je to, bez prekida, ostao do danas, teško je objasniti značaj arheologije", smatra Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dragan Bosnjakovic

12.07.2009. 14:49

Jednom recju BRUKA i SRAMOTA!!!Pitam da li se domaci psi "olaksavaju"u i oko Pul ske arene?Mozda oko Rimskog koloseuma".Umesto da negujemo i sacuvamo ove rteke ostatke,mi cemo to zatrpati!!!Druge zemlje a zarad turizma i posetilaca od jednog pronadjenog fosila-kamena prave Muzej a mi????

Lidija Simatovic

12.07.2009. 16:21

Gospodine Dragane, Vi mislite da je to sramota, a sta mislite da bi vam rekli ljudi u Nisu koji cekaju na besplatan obrok ? Treba li na to trositi novac ili ne ? Mislim da taj dio kulture treba sacekati malo bolja vremena.

Bojana

13.07.2009. 14:40

A mozda bi taj deo kulture upravo mogao da donese mnogo, mnogo besplatnih obroka, ili, jos bolje, novih radnih mesta, pa da se potreba za besplatnim obrocima smanji. Ucimo od Grka, svaki kamen su pretvorili u atrakciju, svaku krhotinu od vaze stavili u muzej. I zgrcu pare od turista, koji takve stvari ili nemaju, kao zapadnjaci, ili ne pokazuju, kao mi.

Srdjan

15.07.2009. 00:54

Bojim se da smo potpuno sludjen narod, nazalost i needukovan i narod koji samo po povrsini voli svoju istoriju i bastinu. Ponasamo se bahato i vandalski. Kao da imamo istoriju bar za tri istorije. Potpuno hladno gledamo kako se unistavaju objekti sto pripadaju kulturnoj bastini. Najnoviji primer je manastir Svetog Jovana Krstitelja u selu Jasunji kod Leskovca. Podigao ga je Andronik Kantakuzen 1517. Preziveo je sve i Turke i one ostale. Zivopis je, unazad nekoliko godina, ociscen i konzerviran i bio je spreman za prezentaciju i za turiste. Onda se, ni odakle, pojavio monah koga u Jasunji zovu Sis mis porusio objekte oko manastira, u blizini sagradio svinjac. Uginule svinje baca u potok ispod manastira. U zivopis ukiva eksere i kaci na njih reprodukcije likova svetitelja. Zavodi gvozdenu disciplinu: ko sme a ko ne sme da udje u manastirsku portu. Potpuno je devastirao i objekt i pogled na njega, a crkva je u arhitektonskom smislu, imajuci u vidu vreme kada je sagradjena, pravi biser izveden u duhu srpsko vizantijskoga stila. I naravno nikom nista. Cak se sa visokog mesta u crkvenoj hijerarhiji naglasava za ljude koji su pokrenuli celu akciju oko manastira (nasli sredstva, doveli struju do njega, angazovali ekipu konzervatora zivopisa, arheologe da istraze teren na kome je zdanje podignuto...) oni nemaju tu sta vise da traze... I posle nam je kriv djavo. Oni koji nemaju dugu istoriju, kao sto je mi imamo, bez malo ni od cega prave istoriju, a nama su istorija i bastina nesto ne bitno.

RadaR

15.07.2009. 17:06

Smirite se, molim, istina je da u ovom trenutku drzava nema para za sredjivanje arheoloskih lokaliteta, za to je puno potrebno, i zato je odluka da se zatrpa odlicna, jer ce se tako lokalitet zastititi i sacuvati za neka bolja vremena. Ako je sve to provelo pod zemljom dve hiljade godina, moze jos nekoliko, dok se ne skrpe pare i za to. A sto se tice skandala sa manastirom - o kojem ovde cini mi se ne citam prvi put, dakle, poznat je i ocigledno drzava jos nista nije ucinila, tu je problem u necem drugom_ bahatom ponasanju samovoljnim svestenika, koje nasa Crkva, nazalost, tolerise. Ovo nije jedini primer i stvarno je krajnje vreme da se to spreci, jer su takva zdanja NACIONALNO BLAGO, a ne crkveno, i drzava bi morala da se umesa!