NA predstojećem 53. bijenalu u Veneciji, Paviljon Srbije će biti otvoren 6. juna i predstavljaće prostor „dijaloga“ dva umetnička prjekta: „Toplina“ Zorana Todorovića i „Ako mi oduzmeš glas, šta će mi ostati?“ Katarine Zdjelar, najavljeno je na konferenciji za novinare u ponedeljak u Ministarstvu kulture.
Za svoj projekat, Todorović je u frizerskim salonima i kasarnama sakupio oko dve tone ljudske kose i taj materijal je „reciklirao“ kao materijal za ćebad neobičnog izgleda koja se gomilaju i stavljaju na raspolaganje za korišćenje, ali i hipotetički DNK test kojim bi se svako telo koje je tu „upisano“ moglo identifikovati. Sa druge strane, Zdjelarova u svojim video
-radovima pokušava da objasni, kroz sopstveno iskustvo, položaj umetnika koji je otišao iz svoje zemlje u inostranstvo.
Premda su se nadali da će im pomoć u ovom „pohodu“ stići i iz Ministarstva inostranih poslova, koje finansira održavanje Paviljona Srbije, pomoćnik ministra kulture Branislav Dimitrijević je izjavio da se još ne zna da li će to biti realizovano. Ukoliko ne bude, sav teret našeg učešća na Venecijanskom bijenalu pašće na Ministarstvo kulture.