Trema u čaši vina

V. STRUGAR

10. 05. 2009. u 20:29

Ognjen Kopuz, banjalučki glumac, o prvom nastupu u Beogradu: Bio je izazov da se pojavim pred ovdašnjom publikom

NA beogradskoj sceni nedavno se pojavio Šizgalov komad „Tigar“ (u režiji Stevana Bodrože) u koprodukciji „Moderne garaže“ i Udruženja dramskih umetnika Republike Srpske. Još jedan od (istina retkih) primera saradnje između dve bliske sredine: u predstavi igra dvoje mladih umetnika - Ognjen Kopuz, član Narodnog pozorišta Republike Srpske i beogradska glumica Dejana Miladinović.
- Za mene je bio izazov da se pojavim pred ovdašnjom publikom i sa svojom, inače, diplomskom predstavom - objašnjava Kopuz. - Na tom studentskom izvođenju bili su, kako to biva, kolege i prijatelji, a ovo je prilika da igram pred publikom koja me uopšte ne poznaje. Istina, „Tigra“ smo prethodno izveli na festivalu u Prijedoru, a kasnije i u nekoliko gradova Republike Srpske. U Beogradu sam u početku imao veliku tremu, ali sam bio obuzet i dodatnim poslom: od scene do rekvizite, broja ulaznica, pa i proveravanja ima li vina u čaši koju ispijam na sceni.
Mladi Kopuz završio je Akademiju umetnosti u Banjaluci (klasa Petra Kralja i Svetozara Rapajića), a od 2006. godine stalni je član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske.
- Naše pozorište ima lep običaj da pruži šansu mladima s Akademije, a slično je i sa Dečjim. Kada je o nacionalnom teatru reč, njegove dve scene svake sezone „izbace“ pet-šest novih naslova. Nušić je gotovo obavezan na repertoaru, a ove godine „Narodni poslanik“ nam ide i na Sterijino pozorje. Inače, rado se izvode i drugi domaći autori (Duško Kovačević, Vida Ognjenović), naši i svetski klasici, postavljaju se i praizvedbe. Nije redak slučaj da beogradski reditelji gostuju na banjalučkim scenama, tako da su rediteljski potpis ostavili, između ostalih, Milica Kralj, Jovica Pavić, Dušan Petrović, Kokan Mladenović, Filip Grinvald i drugi.
Naš sagovornik dodaje i da su najintenzivniji pozorišni kontakti između Srbije i Republike Srpske u vreme kada je umetnički direktor kuće bio glumac Tihomir Stanić.
- S velikom radošću dočekujemo i iskusne kolege poput Cece Bojković, Đuze Stojiljkovića, Petra Kralja, Miše Janketića. Divno je kada na sceni možete da učite od takvih majstora. Inače, u Banjaluci se pojavilo i privatno pozorište „Jazavac“, u čijem radu je angažovano nekoliko mojih, veoma uspešnih kolega sa klase, koji su nedavno dobili i svoju salu sa oko dve stotine mesta. Eto i prilike za rad mladim glumcima, kao i mogućnosti da prikažu šta znaju van granica zemlje - kaže mladi glumac.

ULOGE
KOPUZ je do sada u biografiju upisao uloge u predstavama „Vlast“, „Petar Kočić“, „Ban prvi“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Gospođa ministarka“, „Madam San Žen“, „Romeo i Julija“...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije