NA svečanosti u Skupštini grada Beograda, u prisustvu brojnih gostiju, ranijih laureata i predstavnika medija, uručena je NIN-ova nagrada Vladimiru Pištalu, koja mu je pripala za roman "Tesla, portret među maskama". Priznanje je donelo laureatu diplomu redakcije časopisa NIN i 900.000 dinara koje daruje "Telekom Srbija".
U svom obraćanju prisutnima Pištalo se zahvalio članovima NIN-ovog žirija što su njegovom delu obezbedili dostojanstven ram i osvetljeno postolje.
- Roman koji je danas nagrađen bio je moj svakodnevni drug poslednjih šest godina - nastavio je dobitnik. - Pre toga smo se družili povremeno. Gde god da sam išao sa sobom sam nosio Teslu. U Beogradu, u Vusteru njemu su bile posvećene moje misli. Provodeći četiri meseca godišnje u Srbiji i osam u Americi, živeći u dva sveta, govoreći dva jezika, često sam se osećao kao da stojim u dva čamca. Međutim, taj život u dve sredine omogućio mi je da opišem prvu fazu Teslinog života, koja nije poznata Amerikancima i američku fazu koja nije uvek dovoljno poznata kod nas.
Predsednik NIN-ovog žirija Milan Vlajčić istakao je da je roman "Tesla, portret među maskama" ispisan osobenim poetskim rukopisom, koji ne samo nadgrađuje istorijske i biografske podatke, već nagoveštava Teslin dosluh sa nemerljivim silama, u njegovom umu i u svemiru, Pištalo stvara njegovu složenu mapu kretanja kroz prostor i vreme.
Vlajčić je govorio i o "slatkim mukama" na kojima je ove godine bio NIN-ov žiri. Pristiglo je 128 romana, a žiri u kome su pored njega bili Stevan Tontić, Milo Lompar, Aleksandar Jovanović i Slobodan Vladušić, izdvojio je 25 dela.
- Svaki peti roman zaslužio je ozbiljno čitanje, što se nije dogodilo od početka devedesetih. Sedmorica dosadašnjih dobitnika NIN-ove nagrade objavili su protekle godine nova dela, a trojica među njima ispisali su najbolje knjige u karijeri. Na kraju odlučivale su nijanse i laureat je dobijen tesnom većinom. Barem četiri romana mogla su da se zakite visokim priznanjem - rekao je Vlajčić.