U KNJIŽARI “Geca Kon” u Knez Mihailovoj ulici u ponedeljak je obeležen dan izdavačke kuće “Prosveta”. Domaćini su bili očigledno zabrinuti zbog predstojeće privatizacije, ali je, ipak, prevovladavao optimizam da će se pronaći najpovoljnije rešenje.
Kako smo saznali početna cena “Prosvete” biće 11 miliona evra, tendersku dokumentaciju za sada je otkupio samo novosadski “Stilos”, a u nadmetanju će možda učestvovati i “Evro-Đunti” i dvojac IPS i “Tašen”.
Prisutne je pozdravio Dragan Mininčić, v. d. direktora, istakavši da je ovaj datum važan, jer je osnivač knjižare Geca Kon obeležio prvu polovinu 20. veka, a “Prosveta” kao izdavač, drugu. On je izrazio nadu da će “Prosveta” i posle privatizacije nastaviti svoju kulturnu misiju.
- “Prosveta” više ne može biti izdavač kakav je bila, mora se naći modus da se kao strateški partner pronađe takav izdavač koji će zadržati ono što je u njoj najbolje - rekao je Vuk Krnjević, književnik i nekadašnji urednik u “Prosveti”. - Nažalost ovo je težak trenutak za našu privredu, a time i naše izdavaštvo, jer ulazimo u ekonomsku krizu. Pitam se, ima li takvog privatnog izdavača koji će moći da kupi “Prosvetu”? Najbolja kombinacija bi bila da ne bude samo trgovac, već neko ko je vezan za kulturu.
Glavni urednik Dejan Mihailović je rekao da bi umesto praznih priča i peticija za promenu uslova tendera mnogo korisnije bilo pozabaviti se lobiranjem kod potencijalnih strateških partnera, dok još ima vremena. Što ih je više, veća je i mogućnost da se postigne bolja cena, zaključio je Mihailović. Urednica Milica Eklička smatra da su tenderom obezbeđeni strogi uslovi za privatizaciju, da se medijskom kampanjom odbijaju potencijalni kupci, a huškanjem zaposlenih preduzeće gura u stečaj.

TEŠKO BREME
- Veliki jubileji su uvek prilika za razgovor o novim planovima - kaže Uroš Balov, predsednik Upravnog odbora.
- “Prosveta” danas, u najtežoj situaciji od osnivanja, ima samo jedan cilj, a to je da naredni jubilej dočeka kao vodeći srpski izdavač, sa zaštićenom i jasno utvrđenom delatnošću, i knjižarom “Geca Kon” kao hramom srpskog izdavaštva i literature. Upravni odbor će sve učiniti da teško breme, nastalo u protekloj deceniji, koje otežava normalno poslovanje, bude otklonjeno u najkraćem roku.