PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA

PRIMERAK više tražen je u sredu na promociji knjige „Tito i NATO - Uspon i pad druge Jugoslavije“, ambasadora Srbije u Francuskoj dr Predraga Simića, iz biblioteke „Sedma sila“ u izdanju „Novosti“, u srpskom Kulturnom centru u Parizu.
- Intrigantan pristup, od naslova do provokativnih zaključaka, zaintersovao je publiku ne samo u Srbiji, nego, evo, i u Francuskoj, što pokazuje da se ljudi veoma interesuju za do sada nepoznate pojedinosti iz naše bliže istorije - izjavio je Simić posle promocije.
Ambasador Srbije u Parizu u knjizi iznosi i do sada nepoznate materijale o Brionskom plenumu, smeni Rankovića, čistkama srpskih liberala, a po prvi put objavljuje i famozni izveštaj CIA koji je, početkom devedesetih, predviđao da će se Jugoslavija raspasti „u roku od 18 meseci“ i da će u zemlji započeti građanski rat. Simić se bavi i građanskim ratom dvedesetih, iz ugla zapadnih aktera i posmatrača.
Jedan od ovih aktera, Volfgang Petrič, bio je u sredu u publici, dok je drugi, kao savetnik nekadašnjeg francuskog ministra spoljnih poslova Ibera Vedrina i jedan od tvoraca konferencije u Rambujeu, profesor Mišel Fuše, zajedno sa Simićem i politikolozima Mišelom Korinmanom i dr Vojislavom Pavlovićem, predstavljao knjigu.