VELIKI doprinos u obnavljanju požarom uništene biblioteke u Vlasotincu daće profesor engleskog i francuskog jezika Vera Mitrović, sa sinovima Jovanom i Đorđem, uglednim arhitektima. Ona je, pošto je pročitala tekst u našem listu, o tome da je Kompanija "Novosti" uputila 1.000 primeraka svojih izdanja požarom uništenoj kulturnoj instituciji, odlučila da pokloni biblioteku pesnika Riste Tošovića, koju je nasledila.
- Vest da je izgorela biblioteka u Vlasotincu primila sam s puno tuge. Kada sam čula da su izgorela vredna dela, osetila sam jak bol. Posebno sam vezana za taj kraj. Moj deda Vlajko Kocić je odatle - kaže Vera. - On je bio predstavnik vlasotinačke opštine u predratnom parlamentu i smatrala sam da ja, njegova unuka, na neki način treba da pomognem da se neprocenjivi gubitak, bar malo nadoknadi.
Porodica Mitrović pokloniće oko 500 knjiga, koje je pesnik Risto Tošović, jedan od osnivača NIN-a, glavni urednik "Književnih novina", sekretar Saveza književnika Jugoslavije, direktor "Književne zadruge" i dugogodišnji urednik "Politikinog" kulturnog dodatka, godinama pažljivo sakupljao. Tošović je za svoj plodan književni rad, koji je krunisan s nekoliko zbirki poezije, dobio čuvenu Oktobarsku nagradu, a u književnim krugovima se još prepričava da nema ozbiljnog imena iz sveta umetnosti, koje se nije pojavilo na stranicama kulturnog dodatka koji je on vodio.
- Knjige je moja porodica nasledila, moglo bi se reći, slučajno. Tošović nije imao dece, a mi smo njegovi bliži rođaci. Mislim da bi mu, da je živ, bilo veoma drago zbog ovog gesta. To su malobrojne i stare knjige, uglavnom enciklopedije i rečnici. Tu su i sabrana dela Branka Radičevića, Dostojevskog, Tolstoja... Mislimo da će ove knjige koristiti čitaocima.
U požaru koji se dogodio početkom aprila izgoreo je najvredniji deo knjižnog fonda biblioteke. Šteta je neprocenjiva, potpuno je izgorela zavičajna literatura, a oštećena zgrada, koja je prošle godine rekonstruisana, stara je 158 godina i nalazi se pod zaštitom države. Po prvim procenama, zgrada biblioteke će moći da se rekonstruiše, a knjige koje su izbegle požar i vodu prilikom gašenja smeštene su na čuvanje u Zavičajni muzej.