Samo za pare

Dragana MATOVIĆ

14. 04. 2008. u 18:46

Само за паре
Vedrana Rudan o novoj knjizi, seksu, prostituciji, politici: Muškarci nad ženama imaju moć, tu se ništa neće promeniti, sve dok žene, na muškarce ne krenu silom

POPULARNA hrvatska književnica i kolumnistkinja Vedrana Rudan ponovo stiže u Srbiju. Povod za njen dolazak je promocija književnog dvojca "Kad je žena kurva/Kad je muškarac peder" (VBZ), koji će u sredu i četvrtak biti predstavljen u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, a u subotu u Novom Sadu. Dva romana u jednom ne provociraju samo naslovom, već i temama u kojima se ogleda autorkin neumoljiv pogled na našu svakodnevicu.
- Knjiga je zapravo zbirka kolumni objavljenih u "Nacionalu" - kaže Vedrana Rudan, za "Novosti". - Mnogo mi znači jer su u njoj neki od meni najdražih tekstova na temu abortus, ljubav, mržnja, starost, deca, seks, bolest, smrt...
* Šta je to što se u odnosu prema ženskom biću ne menja i koje odlike karakterišu savremenog muškarca?
- Čudno pitanje. Nikad nisam razumela ljude koji misle da se muško-ženski odnosi mogu promeniti "kroz vekove". I danas i pre hiljadu godina muškarci su nad ženama imali moć. Tu se ništa neće promeniti dok žene na muškarce ne krenu silom. Za početak morale bi prestati rađati. Žena rađanjem gubi i najmanju šansu da za sebe osvoji komadić slobode. Deca su oduvek bila okovi na ženskim nogama koje sa žene samo smrt može skinuti. Žene bez dece imaju neku šansu da se izbore za pravo na život bez muškarca gospodara.
* Jesu li "kurve" i "pederi" progresivni deo stvarnosti?
- Moja knjiga govori kako su sve žene u percepciji svih muškaraca "kurve", a svi muškarci koji u svim ženama ne gledaju "kurve" su "pederi". Nemam ovde nameru prepričavati svoju knjigu. Na vašim čitateljima je da je kupe, a ne da u ovim novinama pročitaju kratak sadržaj i tako uštede nekoliko stotina dinara. Nadam se da u Srbiji žive mnoge "kurve" i mnogi "pederi" koji će s užitkom pročitati istinu o sebi.
* Postoji li razlika između stvarne Vedrane Rudan i Vedrane Rudan u literaturi?
- Bilo bi prestrašno kad bih u svojim knjigama opisivala Vedranu Rudan. Nemojte ovo širiti dalje, neka ostane među nama, ja sam dosadna gospođa na rubu šezdesetog rođendana, da pišem o sebi ko bi to čitao? Zna se kakve su žene u modi otkako je sveta i veka. Mlade, čvrste, sa velikim sisama, velikim očima, tvrdim bokovima, gustom kosom, dugačkim nogama... Zato, u mojim knjigama nema mene, u njima su neke druge i drugačije ribe. Mlađe, žešće, zločestije, opakije, opasnije...
* Ispod vaše lične ispovesti nazire se i kritika društva koja se ne odnosi samo na nasilje nad ženama, crkvenu hijerarhiju, već i na političku korektnost, koji su vaši stavovi o tome?
- "Političku korektnost" izmislili su političari da bi nam mogli prodati tezu kako je govorenje istine o njima "vređanje" i "laganje". Nikad nisam bila politički korektna jer "političku nekorektnost" držim jedinim slabašnim oružjem protiv beskrupuloznih moćnika, crkvenih, vojnih, privrednih, poljoprivrednih... Što možemo mi nemoćni? Možemo samo politički nekorektno govoriti istinu o moćnima. Dok nam ne odrube glavu.
* U Zagrebu ste svoju knjigu predstavili u javnom toaletu. Mislite li da je to pravo mesto za književnost, danas?
- Ne mislim. Svojom sam promocijom htela skrenuti pažnju na činjenicu da žene u najlepšem hrvatskom javnom zahodu pišanje plaćaju dve kune a muškarci pišaju badava. Zahvaljujući mojoj promociji tu je sramnu odluku osobno ukinuo gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.Kako vidite, ja sam u Hrvatskoj vrlo moćna osoba.
* Omiljeni ste kod publike, a kod političara?
- Ne želim biti omiljena. Nisam gladna mačka puna buha koja će krepati nasred puta ako milo ne mjauče. Publiku ne doživljavam kao izvor svoje sreće. Ako mi aplaudiraju doživeću orgazam, ako mi okrenu leđa umreću od tuge. Ne funkcionišem na taj način. Za mene je publika skupina kojoj prodajem svoje ideje, ne smisao mog života ni izvor sreće. Ne zanima me njeno mišljenje o meni ni kako me ona doživljava. Ponavljam, ja prodajem knjige i tekstove, ona kupuje. Kad je moja današnja roba ne bi zanimala, krenula bih prodavati nešto drugo. Ne palim se na slavu i omiljenost, ja sam trgovac.
* I na kraju, u novoj knjizi otkrivate mnogo toga o sebi, ali ne i jeste li srećna žena?
- Ja u novoj knjizi mnogo toga otkrivam o vama i zato sam jako srećna žena.

NOVINARI I GOSPODARI
- SVAKO ima svoju cenu, pa i ja. Majka sam dvoje dece, živim sa nekim meni jako dragim ljudima, logično je da bih preko mnogo čega prešla kad bi oni ili njihovo zdravlje bili ugroženi.Nigde na svetu novinari ne smeju imati neke svoje principe. Novinari se kreću u granicama koje im označe njihovi gospodari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Bale

14.04.2008. 21:28

Samo napred sele ako ti ne izmenis musku savest a zensku opsesiju ka seksu niko nece, znas li sta znaci rec kuhinja e tu ti je mesto pa se bori za ravnopravnost polova bese jednom jedna rec UTOPIJA nazalost tako je. Oruzje u ruke kidnapujte muskarce pa u trgovinu mozda ce senaci neka pozamasna u godinama za kupovinu samo da nebude po njupalici. HOROR

M.Stefanovic

15.04.2008. 13:34

Koliko ja shvatam a mozda i gresim, nedolazi ona u Srbiju da lovi, nego da plasira knjige i kupi lovu. Zapadnjaci su u tome dosta poodmakli od nas, zene se valjda vise prodaju. Ova najstarija profesija, nije se kulminisala u nekim naucnim doktrinama. Ipak moramo biti realni, Od kako postoji pisana istorija, od Eve, kroz Sodom i Gomoru, Dzezabels, Magdalennas i lady Gedaiwa. Zanimljivo je to. da su samo zene pokvarene u nasim pojmovima; S kime su to one bile propalice ako ne sa muskarcima? Fakticno je to da su ljudi pisali svu tu istoriju, valjda je vreme da i zene nesto napisu i kazu nesto o ljudima, makar onu losu stranu.

Marina

15.04.2008. 14:51

Da zene za pocetak treba da prestanu sa radjanjem.Da su deca okovi na zenskim nogama. Toliko je izopaceno da nemam reci.