Knjige traže spas

D. MILJKOVIĆ

sreda, 02. 04. 2008. u 18:58

Књиге траже спас
Izgoreloj biblioteci "Novosti" šalju 1.000 primeraka svojih izdanja. Vatra progutala veliki deo fonda od 41.000 knjiga. Uzrok stihije - dotrajale instalacije. Selidba u zgradu Internata

VLASOTINCE - Biser starobalkanske arhitekture "Gigina kuća", u kojoj je od 1985. godine smeštena Narodna biblioteka "Desanka Maksimović", skoro je potpuno uništen u požaru, koji je iznenada, na krovu zgrade, buknuo u ponedeljak u 9 časova ujutro.Istražni organi još utvrđuju uzrok požara, ali prema svim dosadašnjim navodima krivci su stare električne instalacije.
Biblioteci kojoj je vatrena stihija progutala veliki deo vrednog književnog fonda, Kompanija "Novosti", kao prvu pomoć, uputiće 1.000 knjiga. Pomoć je obećalo i Ministarstvo kulture, a lokalna samouprava ozbiljno razmišlja da se biblioteka preseli u prostranu zgradu Internata, koja je, takođe, spomenik kulture.
Koliko je Vlasotinčanima stalo do ove građevine i knjiga, dovoljno govori činjenica da su, dok je vatra još tinjala, uprkos opasnosti od rušenja, iz prizemlja spasavali deo knjižnog fonda.
Zahvaljujući tome, dosta knjiga nije otišlo u prah i pepeo, kaže Katarina Sokanović, direktorka biblioteke. Ali, zauvek su izgubljene bogate zbirke zavičajne literature. Ostali su bez legata Jelice Oklopdžije, koji je sadržao 600 knjiga, ali je na sreću spasen legat Gavrila Parunovića, koji datira iz 1912. godine, kada je formirana prva narodna biblioteka u ovoj varoši.
- Zgrada je sagrađena 1850. godine, a država je 1979. godine otkupila od potomaka Stojana Stojanovića Gige. Restauracija je počela 1983. godine, da bi se biblioteka zvanično uselila dve godine kasnije. Tek smo posle 22 godine dobili 600.000 dinara od Ministarstva kulture i lokalne samouprave da rekonstruišemo krov koji je prokišnjavao. Nažalost, nije bilo sredstava da se obnove i električne instalacije - kaže direktora, koja još ne može da veruje da su ostali bez ovog vrednost prostora. - Istražni organi rade svoj posao, ali sumnjamo da su pacovi dokrajčili instalacije. Napominjem, da u trenutku izbijanja požara nije radila nijedna grejalica.
Direktorka naglašava da su, pored problema sa instalacijama, kuburili sa prostorom, jer su raspolagali bogatim knjižnim fondom od 41.000 knjiga.
Lokalna samouprava je urgentno ustupila podrumske prostorije za smeštaj spasenih knjiga i tu će, privremeno, za desetak dana, biblioteka ponovo početi da radi. Srđan Šušulić, predsednik opštine, kaže da ozbiljno razmišljaju da biblioteku presele u zgradu Internata, koja se prostire na 1.2000 kvadratnih metara.
- To je takođe spomenik kulture i, pre dve godine, opština je otkupila od vlasnika za osam miliona dinara. Uspeli smo da jedan deo već renoviramo, ali će za njeno stavljanje u funkciju, biti potrebno, još najmanje 18 miliona dinara. Pored biblioteke tu bi smestili i druge kulturne ustanove i kulturno blago, kao što je etnološka zbirka i Prirodnjački muzej - veli Šušulić, koji je od Ministarstva kulture dobio uveravanja da će podržati njihove planove.

DVA VEKA
ALEKSANDRA Krstić, bibliotekarka, kaže da su u požaru zauvek izgubljena dela Feliksa Kanica, i to ona koja se odnose na istoriju čitavog kraja.
- Ostali smo bez autentične istoriografske građe za poslednja dva veka.