REPREZENTATIVNI, dvorski portret kraljice Natalije Obrenović našeg čuvenog slikara Uroša Predića (1857-1953) je nakon jednog celog veka "izronio iz mraka". Slika je nestala 1903. nakon majskog prevrata. A, javnosti je predstavljena ovih dana u Kanadi, u konzulatu Srbije u Torontu. Portret koji je Predić naslikao 1890. (ulje na platnu visoko 58 i široko 44 centimetra) je ponovo u vlasništvu Srbina, odnosno nalazi se u kolekciji porodice Sretenović iz Toronta.
Sretenovići su je krajem prošle godine kupili na aukciji kod londonske aukcijske kuće "Bonhams". U međuvremenu slika je nekako dospela u Francusku i u vrlo značajnu privatnu kolekciju poznatog francuskog noveliste Pjera Lotija (1850-1923).
Upravo Lotijeva kolekcija se smatrala jednom od najznačajnijih privatnih kolekcija u Evropi, a danas je deo muzejske kolekcije u njegovoj rodnoj kući u mestu Rošefor, Šarent-Maritim u Francuskoj.
Misterija ostaje kako je Predićeva slika, portret kraljice Natalije Obrenović "nestala" iz Srbije i kako je dospela u Lotijevu kolekciju. Može se pretpostaviti da je ukradena kao što je pokradeno ogromno blago Obrenovića. Ali, ovaj slučaj budi nadu da će se s vremenom otkriti i "put" francuskih impresionista, odnosno njihovih slika koje je kupovao kralj Milan Obrenović u Parizu. O tome postoje, nažalost, sasvim lapidarni zapisi, i da stvar bude gora, nije tada načinjen spisak ni opis slika koje je posedovao Milan Obrenović. Ali, poznato je da su prijatelji budili Tuluza Lotreka, uzbuđeni kraljevskom posetom, koja je tada imala za cilj upravo kupovinu slike čuvenog Ririja.
Oni koji su se pre jednog veka potrudili da raskuće bogato domaćinstvo Obrenovića su izvesno bili "kanal" za (pre)prodaju pokradenog. Doduše, sam portret kraljice Natalije se mogao naći i na nekoj od aukcija posle njene smrti kad je i njena francuska rezidencija u Bijaricu otišla na "doboš".

ŽENA U NOŠNJI
U POSEDU porodice Sretenović iz Toronta je još jedno i istoričarima umetnosti nepoznato platno: "Žena u srpskoj narodnoj nošnji", rad Poleksije Todorović (1848-1939) žene mnogo poznatijeg srpskog slikara Steve Todorovića i ćerke Matije Bana.Slika je kupljena na aukciji aukcijske kuće Mihael Zeler iz Lindaua.