SLIKARKA Olja Ivanjicki u subotu je još jednom potvrdila da je neprevaziđena ikona našeg doba. Galerija „Gvarnerijus“ bila je pretesna za sve koji su želeli da prisustvuju promociji njene nove pesničke knjige „Večni uslov“. Glamurozno i pompezno, uz reviju modela koje je i sam kreirala, predstavljena je najlepša knjiga, spoj slike i reči, u izdanju Kompanije „Novosti“.
- U svojim pesmama Olja se obraća novom dobu, u kojem će sve biti moguće - rekao je Manojlo Vukotić, generalni direktor i urednik svih izdanja Kompanije „Novosti“.
- Olja kaže da smo svi raspoređeni na velikoj šahovskoj tabli. Birajte figure - partija nije počela. Olja nudi da je odigramo kako znamo i umemo, ne otkrivajući na koji način. Olja je videla pre i posle i vrhove raja, i silazak anđela, i zračenje atoma, čak i sve svoje crteže odjednom... Šta je tek ono što nije videla? Njena reč u stihu usrećuje, omekšava srce, odgoni mržnju i otkriva mnoge tajne koje sami naslućujemo. Nestašna u svojim promenama, zatrčana i nestrpljiva, hoće da promeni svet i ljude na zemlji, pa i noć da bude dan.
Oljin kolega, pisac i slikar Momo Kapor ispričao je anegdotu kako je jedino njoj, dok su bili mladi i malo poznati umetnici, polazilo za rukom da, zahvaljujući neodoljivoj harizmi, bez karte uđe na koncert.
- Kroz prozor smo gledali Olju kako blista među damama golih leđa i golih dekoltea, kako se kreće i čavrlja sa ostalim gostima - nastavio je Kapor. - Danas, posle mnogo godina, na isti način gledam Olju kako se kreće i blista u istoriji savremene srpske umetnosti. Njena poezija je pesma u prozi, zagrcnuta, ritmična i snažna. Moram reći da ne volim poeziju, jer pesnici uglavnom pišu o sebi. Mogu samo da kažem: pesnici čuvajte se, dolazi Olja.
Književnik Srba Ignjatović, predsednik Udruženja književnika Srbije, istakao je da je Olja Ivanjicki ne samo vizionar u slikarstvu već i u poeziji.
- Većini pesnika važna je forma, ali ono što Olju goni da stvara je kosmički ritam. To je energija beskrajnih svetova koja ulazi u Oljine pesme. Jedino ako vas ove poeme zgrabe, zgrome, sažvaću, samelju, uvuku i usisaju u sebe, osetite taj apsolutni duh i doživljaj njene knjige i njene poezije. Brojne ugledne ličnosti iz javnog života Olja Ivanjicki je fascinirala mudrim i lirskim porukama iz „Večnog uslova“, koje je nadahnuto čitao glumac Goran Sultanović. U muzičkom delu programa učestvovao je pijanista Nikola Rackov, koji je muzikom podsetio publiku na filmove od „Kraljeva mamba“ do „Ljubavne priče“.


SUZE
ATMOSFERA, koja je odisala toplinom i neskrivenim divljenjem Oljinih prijatelja i obožavalaca, izmamila je nekoliko suza iz oka poznate slikarke.
- Dok sam slušala svoje stihove učinilo mi se kao da su oni pisani danas, ili da će biti ispisani sutra - rekla je Olja Ivanjicki i dodala da su ove pesme nastale iz potrebe da ostane zapis onoga što bića čini važnim u obilju značajnih događaja, u kojima ne učestvuju, a od kojih zavise.