Papir važniji od dela!

D. BOGUTOVIĆ

10. 12. 2007. u 18:18

Izostavljanje imena Aleka Vukadinovića, pesnika koji je, bez sumnje, obeležio, srpsku poeziju druge polovine 20. veka, sa spiska dobitnika “nacionalnih penzija” izazvalo je ogromno iznenađenje, pa i ogorčenje u kulturnoj, posebno književnoj javnosti. Vukadinov

Izostavljanje imena Aleka Vukadinovića, pesnika koji je, bez sumnje, obeležio, srpsku poeziju druge polovine 20. veka, sa spiska dobitnika “nacionalnih penzija” izazvalo je ogromno iznenađenje, pa i ogorčenje u kulturnoj, posebno književnoj javnosti. Delikatan socijalni slučaj ovog izuzetnog poete (koji ima penziju od 12.000 dinara) već nekoliko godina pokušava da se razreši, uz molbe Udruženja književnika Srbije i, navodno, dobru volju vlasti. Sve se, međutim, odlagalo u očekivanju novih zakonskih uslova, i kada su stupili na snagu, raspisan konkurs za dodelu posebnih priznanja umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, na spisku Komisije koja je o tome odlučivala nije se našao Vukadinović. Opet iz formalnih, “zakonskih” razloga, jer pisac nije priložio uverenje o državljanstvu.
Kako smo nezvanično saznali, niko od članova Komisije nije izrazio sumnju u vrednost Vukadinovićevog dela i da mu je mesto među umetnicima koju su dali vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, ali su “presudili” činovnička tumačenja iz Ministarstva kulture. Komisija je olako prihvatila objašnjenje da se mora striktno pridržavati uslova konkursa, među kojima je, kao neophodno, bilo navedeno i uverenje o državljanstvu. S obzirom, na izuzetno kratak rok konkursa od samo dve nedelje, kao i na okolnosti na koje Vukadinović nije mogao da utiče, ugledni pesnik jednostavno i nije mogao da dobije traženo uverenje. Evo, šta nam je o tome rekao za “Novosti”:
- Rođen sam u Goraždevcu, na Kosovu, odakle su, posle bombardovanja, dokumenti odneti na razne adrese i u razna mesta. Više od šest meseci tražio sam da mi dostave uverenje, ali sam dobijao odgovor da ne mogu da ga pronađu. Najzad su mi iz Peći poslali uverenje da sam državljanin Srbije i Crne Gore, čije je važenje prošlo. Obratio sam se, zatim, MUP Beograd i dobio potvrdu kojom se svedoči da ona može da zameni pravi dokument, da je postupak u proceduri i da ću uverenje uskoro dobiti. Kako sam saznao, ovaj papir bi trebalo da stigne koliko u utorak ili sredu. Dakle, za mene je krajnje neprihvatljivo i nerazumljivo da mi se iz čisto formalnih razloga nanosi takva nepravda. Očekujem da će me danas primiti ministar kulture Vojislav Brajović i da će ovaj slučaj najzad biti razrešen.
Alek Vukadinović podseća da je dobio četiri književna priznanja koja imaju težinu “Dobričinog prstena” za pozorišnu umetnost: Dučićevu nagradu, Zmajevu, “Desanka Maksimović”, Žičku hrisovulju. Za zbirke stihova “Upozoravanje pesme”, “Prvi delirijum”, “Kuća i gost”, “Daleki ukućanin”, “Ukršteni znaci”, “Duša sećanja”, “Ruža jezika”, “Tamni tam i bele basne”, “Božji geometar”, “Pesnički atelje”. Dobio je pregršt drugih: nagrade “Branko Miljković”, “Milan Rakić”, “Dis”... Dve su mu prevedene ne engleski jezik. Pojedinačne pesme su mu prevedene na 30 jezika, a zastupljen je u svim antologijama srpske poezije 20. veka.
Iz sličnih formalnih razloga, kao i kod Vukadinovića, kako saznajemo, odbačene su prijave još nekoliko istaknutih umetnika. Njihov neosporan doprinos našoj kulturi ostao je u senci besmislenog činovničkog čistunstva u isterivanju ličnih papira.


TRAJNI KANDIDATI
IZ Udruženja književnika Srbije rečeno nam je da je ova asocijacija “nepokolebljivo uverena u zasluge svih svojih kandidata za najviša nacionalna priznanja”. Razumevajući skučene mogućnosti države prema velikom broju zaslužnih umetnika, UKS će u ime svih onih koji ove godine nisu nagrađeni, konkurisati iduće godine. Kad Ministarstvo kulture bude vratilo dokumentaciju Udruženju, ono će zadržati i predati do sledećeg javnog poziva ministra. Tako, ističu u UKS, sami pisci neće morati drugi put da rade ono što im je bilo nelagodno da učine i prvi put.


NAKNADNO UBAČENI?
PROŠLOG četvrtka na redovnoj sednici Vlade Srbije sa dnevnog reda je povučena tačka “nacionalne penzije” , odnosno spisak od 265 umetnika koje je Komisija Minstarstva kulture predložila za ovo vrhunsko proznanje. To je obrazloženo “tehničkim razlozima”, da bi već sutradan, u petak, na “telefonskoj sednici” Vlada usvojila rešenje o posebnim priznanjima umetnicima za vrhunski doprinos u nacionalnoj kulturi u Srbiji.
Kako “Novosti” saznaju, “tenički razlozi” su zapravo insistiranje jednog dela Vlade da se ovaj spisak proširi. Naš list je još u petak objavio sva imena umetnika koji su prošli Komisiju, a kako su iz Ministartva kulture najavili, danas će u Službenom glasniku i “Politici”, biti objavljen “kompletan” spisak. Da li je i kojim imenima spisak “kompletiran”, zvanično, do zaključenja ovog broja nismo mogli da saznamo. U kulturnoj čaršiji se, međutim, već nekoliko dana pominju imena pevačice Slađane Milošević i vajarke Drinke Radovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Statisticar

11.12.2007. 14:15

Da je ovaj gospodin vise uplacivao u PIO fond tokom svog radnog veka, imao bi penziju vecu od bednih 12000 dinara. Masovno ljudi raznih profesija lazno prikazuju svoje prihode radi manjih poreskih opterecenja i manjih doprinosa. Racunaju, bolje da za te pare pojedem, popijem, putujem, zidam i kupujem. A onda dolazi starost i sve ide na svoje mesto...