GRAĐANI Gornje Resave i njihovi gosti u četvrtak su obeležili 600. godišnjicu njihove Manasije, jednog od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i otkriven je spomenik njenom ktitoru, despotu Stefanu Lazareviću na trgu koji od četvrtka nosi njegovo ime.

Radomir Naumov, ministar vera u Vladi Srbije, izaslanik premijera Koštunice, predsednika Odbora za obeležavanje jubileja 600 godina manastira Manasija, nakon što je prisustvovao jutarnjoj svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastirskoj crkvi Sveta trojica, pred brojnim učesnicima ove svečanosti, otkrio je, zajedno sa dr Gradimirom Maleševićem, predsednikom Opštine Despotovac, spomenik ratniku, diplomati, vitezu i državniku, rečima:

- Despot Stefan je Srbiju stvarao i uobličavao i to ne samo teritorijalno, nego i duhovno. Da smo malo ozbiljnije proučavali svoju istoriju verovatno bismo i mi mogli da vidimo šta će nam se danas događati - istakao je Naumov i dodao:

- Despot Stefan se nije predavao, nećemo ni mi. Iskreno se nadam da nastaju vremena u kojima će biti ono što u suštini i jesmo - narod koji rado prima svoje goste, ali i narod koji želi da sam upravlja svojom sudbinom."

U Manasiji liturgiju su služili episkopi Srpske pravoslavne crkve, Irinej, Hrizostom, Pahomije i Ignjatije, uz sasluženje sveštenika i monaha Braničevske eparhije.

U crkvi Sveta trojica u okviru Manasije, zadužbini despota Stefana, u kojoj je tokom 15. veka delovala poznata prepisivačka i prevodilačka Resavska škola, u prisustvu brojnih vernika, besedio je episkop braničevski dr Ignjatije.


AUTORI

SPOMENIK despotu Stefanu Lazareviću, čija je figura visoka 4,2, a sa postamentom 6,4 metara, i dominira novim trgom, delo je Zorana Ivanovića, akademskog vajara iz Beograda. Spomenik je izliven u umetničkoj radionici "Pele" u Sivcu.

- Mi, žitelji Gornje Resave, veoma smo ponosni što živimo i rastemo pod duhovnim okriljem Manasije, srpske svetinje - istakao je dr Gradimir Malešević, predsednik Opštine Despotovac.