Kišova književna bašta

D. B. M.

16. 10. 2007. u 18:56

"prosveta" objavila sabrana dela velikog književnika u petnaest tomova. Prvih deset tomova identično je zagrebačkom izdanju "Djela Danila Kiša", čiju je redakciju uradio sam pisac, a poslednjih pet tomova priredila je Mirjana Miočinović, koja je i redaktor

IZDAVAČKA kuća "Prosveta" upravo je završila obiman projekat - objavila je "Sabrana dela Danila Kiša" u petnaest tomova. Prvih deset tomova identično je zagrebačkom izdanju "Djela Danila Kiša", čiju je redakciju uradio sam pisac, a poslednjih pet tomova priredila je Mirjana Miočinović, koja je i redaktor "Prosvetinog" izdanja.

Urednik ovog petnaestoknjižja ("Mansarda", "Psalm 44", "Rani jadi", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Noć i magla", "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Čas anatomije", "Homo poetikus", "Enciklopedija mrtvih", "Pesme, Elektra", "Varia", "Skladište", "Život literatura", "Gorki talog iskustva") je Danica Šterić.

Na konferenciji za štampu u utorak Danica Šterić je istakla da građa u poslednjih pet knjiga, koje su do sada bile manje poznate čitaocima, znatno proširuje registar književnih vrsta kojima se Kiš bavio i dopunjuje sliku o genezi, raznovrsnosti i izuzetnosti njegovog celokupnog opusa.

Knjiga "Pesme, Elektra" obuhvata Kišove pesme i pesme u prozi, od kojih najveći deo nije objavljen za piščevog života, kao i slobodnu obradu Euripidove "Elektre". Žanrovski raznovrsna "Varia" obuhvata prve dve decenije Kišovog književnog rada rasutog po raznim književnim listovima i časopisima. U njoj su Kišovi rani autopoetički tekstovi, obimne studije, nastale, kako je sam pisac govorio, "iz zadovoljstva koje duh može izvući iz uporednih istraživanja". Eseji su izrazito polemičkog tona, prikazi knjiga pravljeni su izborom po srodnosti, pripovetke u kojima se naziru obrisi svih budućih proznih dela, putopisna proza i prvi intervjui poetičkog karaktera.

U "Skladištu" je smeštena celokupna Kišova književna ostavština, osim pesničke. U ovoj knjizi zastupljene su sve najvažnije prozne vrste roman, pripovetke, eseji, beleške i dosije "Enciklopedije mrtvih", u kojem su, pored ostalog, i fragmenti verzija priča iz pomenute zbirke. Knjiga "Život i literatura" duguje naslov nedovršenoj knjizi Kišovih razgovora sa švedskim novinarom Gabijem Glajhmanom, u kojoj je pisac nameravao da na primerima iz vlastite biografije i sopstvenog književnog dela ispita odnos između fikcije i fakata i da konačno progovori o političkoj pozadini afere oko "Grobnice za Borisa Davidoviča". Od planiranih trista stranica, Kiš je napisao samo dvadeset i njima se otvara ova knjiga. Među ostalim tekstovima su, po oceni kritičara, možda najbolji eseji koje je Kiš napisao, posvećeni su Floberu, Borhesu, Nabokovu, Markizu de Sadu...

Poslednja knjiga "Sabranih dela" "Gorki talog iskustva" sadrži izbor iz razgovora koje je Danilo Kiš vodio sa domaćim i stranim novinarima od 1972. do 1989. godine.

Inače, Kiša za beogradsku "Prosvetu" vezuju njegovi blistavi književni počeci. U ovoj kući je objavio "Baštu, pepeo", "Peščanik". "Prosveta" je kao suizdavač sa zagrebačkim "Globusom" objavila Kišova "Djela" u deset tomova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije