Đura opet na Liparu

M. LUKOVIĆ

12. 10. 2007. u 19:05

Bista Đure Jakšića, srpskog pesnika i slikara je ponovo vraćena na postament u porti manastira Sveti Đorđe, na brdu Lipar kod Kragujevca. Nestala je pre nekoliko dana, slučaj je prijavljen policiji, koja je bistu srpskog pesnika pronašla na deponiji u Jov

KRAGUJEVAC - Bista Đure Jakšića, srpskog pesnika i slikara je ponovo vraćena na postament u porti manastira Sveti Đorđe, na brdu Lipar kod Kragujevca. Nestala je pre nekoliko dana, slučaj je prijavljen policiji, koja je bistu srpskog pesnika pronašla na deponiji u Jovanovcu kod Kragujevca.
Ovaj slučaj ponovo je aktuelizovao staru priču i sporenja od pre nekoliko godina - da li je tu mesto za spomenik Đuri Jakšiću. Naime, starešina manastira Sveti Đorđe, arhimandrit Sava smatra da zbog boemskog načina života pesnik ne zaslužuje da njegov spomenik bude u manastirskoj porti. Tome se, međutim,protivi Udruženje "Liparski dani".
Predsednik Udruženja, Toma Grujić, kaže da je spomenik tu punih 70 godina, i da do pre tri godine to nikome nije smetalo.U Udrženju su uvereni da je baš tu mesto za spomenik znamenitom pesniku, slikaru i učitelju. Postavljen je davne 1936. godine,spomenik su tada osveštala dva sveštenika, u koviru crkve bila je i škola u kojoj je Đura Jakšić predavao.
Pre tri godine bista je prvi put uklonjena sa postamenta.Kasnije je, ipak, vraćena, a iz Eparhije šumadijske tada je obajašnjeno da je to bilo privremeno, zbog radova koji su izvođeni u porti manastira. Predsednik Udruženja "Liparski dani" Toma Grujić, kaže da je razgovarao sa arhimandritom Savom i da mu je rečeno da je bista vraćena, ali privremeno. Grujić kaže da će se ovih dana obratiti svim nadležnim institucijama,ministarstvima, Skupštini grada, Eparhiji šumadijskoj, da se taj problem konačno reši.
U kragujevačkoj policiji kažu da su bistu, posle prijave da je nestala, pronašli na deponiji u Jovanovcu. Nestanak je prijavio baš starešina manastira Sveti Đorđe. Policija je bistu,najpre predala rukovodstvu Mesne zajednice u Sabanti, a onda i lično arhimandritu Savi. U policiji kažu da se još ne zna ko je uklonio bistu i kako je ona dospela na smetlište. U toku je istraga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije