Laka mu kamena uspavanka

D. B. M.

10. 05. 2007. u 18:24

U četvrtak na Novom groblju sahranjen pesnik i akademik Stevan Raičković (1928-2007). Od velikog pesnika oprostili su se najbliži - sin Miloš, unuci Adam i Ana, snaha Mivako, njegovi verni prijatelji, pesnici i čitaoci. Opelo držao episkop hvostanski Atanasij

HRAM srpske poezije dobio je još jednu karijatidu. Otišao je Stevan Raičković. Jedan iz plejade velikana srpske književnosti, veliki pesnik, princ soneta sahranjen je u četvrtak na Novom groblju. Na poslednji put ispratili su ga najbliži: sin Miloš, unuci Adam i Ana, snaha Mivako, njegovi verni prijatelji, pesnici i čitaoci.
Na okupu su bili najznamenitiji srpski pisci, oni koji će od sada, bez Stevana teško imati sa kim tako predano da razgovaraju o smislu poezije.
Episkop hvostanski Atanasije (Rakita), sveštenici Petar Lukić, starešina Saborne crkve i Miodrag Filipović služili su opelo pred crkvom svetog Nikole na Novom groblju stvaraocu koji je verovao u večni život poezije. A u ime pesničke porodice od "Visokog Stevana naših dana i njegovog Slova ljubve koji je sklopio oči ovog Đurđevdana" oprostio se pesnik i Stevanov prijatelj Matija Bećković.
- Ne tuguje samo Beograd za jednom od najraskošnijih ličnosti koje su u njemu koračale nego i Neresnica i Senta i Tisa i Subotica i Herceg Novi i Podgorica i svuda rasuta, znana i neznana pesnička porodica - rekao je Bećković. - Apriori ponosan, uveren sam da bi Stevan Raičković bio isti onakav kakvim ga znamo i da se bavio nečim drugim i da ga nikad nije ni dodirnula pesnička slava. Jednog davnog leta u Herceg Novom zamalo se udavio. Otplivao je daleko, na pučini su ga iznenadili i zahvatili ogromni talasi, počeo je i da se davi, ali ga je bilo sramota da zove u pomoć. U času dok ovo govorim čini se da se danas nešto slično događa i s njegovim narodom koga je sramota da zapomaže i zove u pomoć.
Dugačka povorka, uz zvuke "Kamene koračnice za večnost", ispratila je pesnika do porodične grobnice, u kojoj će počivati pored supruge Bojane.
Na večni počinak spušten je uz stihove njegove "Kamene uspavanke". Izgovorio ih je glumac Gojko Šantić, a u sebi ih je poput molitve ponavljala povorka koja je pesniku poželela "laku kamenu uspavanku".

KOMEMORACIJA
KOMEMORACIJA Stevanu Raičkoviću biće održana u petak u podne u Udruženju književnika Srbije. Od velikog pesnika još jednom će se oprostiti Srba Ignjatović, predsednik Udruženja i pisci Danilo Nikolić, Branimir Šćepanović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović, Slobodan Rakitić...
Njegova poslednja zbirka stihova posthumno će biti objavljena u "Srpskoj književnoj zadruzi".

VRLINA
- O PESNIKU treba da govore pesnici, ali ja pesnike volim i mislim da ih i Bog voli. Pesnici su izaslanici Božji - rekao je vladika Atanasije. - Za života neko uspeva da savlada bure zla i strasti iznutra i da napravi harmoniju, da unese red u ovaj svet, da suzbije zlo i uzgaja vrlinu. Osobito cenimo pojedince koji uspeju da ostvare ovaj Božji zadatak. Stevan je jedan od njih. Neka Bog višestruko nagradi njegovo delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)