Laureat Svetislav Basara

S. B. - Z. T. M.

09. 03. 2007. u 19:02

Na salonu knjiga na Novosadskom sajmu, u petak su uručene nagrade "Laza Kostić", nagrada za izdavački poduhvat i specijalne nagrade. Nagrada "Laza Kostić" koja se od ove godine dodeljuje za jednu knjigu, pripala je Svetislavu Basari za roman "Uspon i pad Par

Na salonu knjiga na Novosadskom sajmu, u petak su uručene nagrade "Laza Kostić", nagrada za izdavački poduhvat i specijalne nagrade. Nagrada "Laza Kostić" koja se od ove godine dodeljuje za jednu knjigu, pripala je Svetislavu Basari za roman "Uspon i pad Parkinsonove bolesti".
Predsednik žirija Nenad Šaponja, kazao je da je žiri imao u vidu da je isto delo nagrađeno NIN-ovom nagradom, ali je ipak hteo da podvuče da je reč o velikom piscu i značajnoj knjizi koja je drugačija od aktuelne produkcije. Zahvaljujući se, Basara je kazao da je nagrada "Laza Kostić" značajnija nego što ima rejting u našem društvu.
- Priznanje doživljavam kao nagradu čitavoj jednoj generaciji pisaca koji su na Lazinom tragu i koji su doprineli da srpska literatura danas može da, rame uz rame, stoji sa bilo kojom evropskom - rekao je Basara i naglasio da je Laza Kosatić istaknut i snažan predstavnik u srpskoj literaturi, koji je uvek hteo da vidi nešto više od onoga što je dostupno Čulima.
Za izdavački poduhvat nagrada je pripala Izdavačkoj kući "Prometej" u Novom Sadu, za Veliki rečnik stranih reči i izraza, Ivana Klajna i Milana Šipke.
Specijalne nagrade pripale su Izdavačkoj kući "Stilos" u Novom Sadu za knjigu Johane Druker "Alfabetski lavirint" - Slova u istoriji i imaginaciji, u prevodu Branislava Kovačevića, Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu, za biblioteku "Poezija danas" i Izdavačkoj kući "Paideia" u Beogradu za biblioteku Sabrana dela, a u povodu knjige Konstantina Vaginova, Sabrana dela, u prevodu Duška i Zorislava Paunkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije