Orden vitezu Emiru

Goran ČVOROVIĆ

četvrtak, 08. 02. 2007. u 20:19

Орден витезу Емиру
Francuski ministar kulture uručio veliko priznanje Kusturici. Naš režiser u Parizu odlikovan Ordenom viteza reda umetnosti i književnosti
Od stalnog dopisnika

VELIKOM Emiru od Drvengrada, u teget-maslinastozelenom radničkom odelu Nacionalnog parka Mokre Gore, francuski ministar kulture Reno Donedje de Vabr uručio je Orden viteza reda umetnosti i književnosti Republike Francuske. Srpski režiser Emir Kusturica poneo je tako jedno od najviših priznanja koje francuska država dodeljuje na polju kulture.
- Veoma sam srećan što mogu da vam prenesem svedočanstvo francuske publike za vaše jedinstveno delo, za vašu neobuzdanu maštu, za tu izuzetnu vragoliju i humor koji obara s nogu, koji ste dolili sedmoj evropskoj i svetskoj umetnosti, za duboke veze koje vas vežu s našom zemljom, i za Evropu kulturu koju zajedno gradimo i koju vi predstavljate sa strašću i poletom - obratio se francuski ministar kulture Kusturici uručujući mu priznanje koje mu je dodelio još u aprilu prošle godine.
Dug aplauz i osmeh na licu Emira Kusturice, pokazali su koliko je ovo priznanje važno i našem režiseru, i za našu kulturu uopšte.
- Ima tu jedna tajna: ljudi koji ne "umiru" za nagradama, najčešće ih dobijaju. Priznanje uključuje moju ukupnu delatnost na kulturnom polju Evrope, ne samo za filmove, nego i za muziku i za sve ono što predstavljam kao verzija mirnog anarhiste. Ovako velika nagrada, nažalost, govori i da sam već u poznijem dobu života, ali to je samo nominalno. Fizički, još sam veoma mlad! - izjavio je Kusta.
Primajući nagradu, svemu je dodao i anegdotični karakter.
- Zaboravio sam medalju kad sam dolazio! Ona je prethodno donesena u Beograd, gde je trebalo da mi bude predata. Onda sam ipak odlučio da spojim dve stvari: projekciju filma za kanski festival, i uručenje oredena. Poneo sam medalju sa sobom, ali sam koverat zaboravio na nekom sedištu. Ušao sam u avion i onda shvatio da dolazim u grad u kojem fizički te nagrade nema! Srećnom igrom okolnosti jedan moj drug s aerodroma je "zakočio" malo avion i doneo mi orden - okrenuo je Kusta na šalu.
Iz aviona, orden je stigao u ruke francuskog ministra kulture, a onda na vrat Emira Kusturice, našeg viteza od umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miroslav Kostic

09.02.2007. 05:49

Cestitke Velikom... Vitezu od Drvengrada ili Velikom Veziru zar je uopste bitno- sreca da njegove filmove nemoramo da titilujemo, i da on vidi ono sto niko nije svestan a uz to je i tragi-komedija, jer to smo mi. I sta je onda tu cudno sto zivi na Mokroj Gori. Misa Kostic