Junaci u ratu, heroji u miru

S. BABOVIĆ

18. 01. 2007. u 19:18

Dokumentarista Željko Mirković istovremeno snima dva filma. Filmsko svedočanstvo o obaraču F117 i F16, koji je danas pekar. Paralelna priča o prekvalifikovanju bivših oficira JNA

NIŠ - Jedan od najtrofejnijih dokumentarista u nas, Željko Mirković, u jeku je, kako saznajemo, istovremenog snimanja dva filma. Prvobitno bilo osmišljeno da njegovo najnovije ostvarenje "Zlatni Zoltan" u produkciji "Krug"-a iz Niša, bude pedesetdvominutno svedočanstvo o bivšim oficirima Vojske SCG, koji su polaznici programa "Prizma" Ministarstva odbrane Srbije, ali je reditelj zbog obimnosti materijala odlučio da film razdvoji na dve aktuelne teme.
Glani junak prvog filma, čije snimanje treba da se okonča u maju, bivši je pukovnik Zoltan Almani, danas uspešan vojvođanski pekar, zaslužan za jedine dve priznate pobede na NATO-snagama tokom bombardovanja 1999. godine. Čuveno obaranje aviona F117 i lovca F16. Ali to je samo osnova za filmsku priču.
- Pratio sam obuku bivših oficira u Centru za prekvalifikaciju "Prizma" u Nišu i njihovi pokušaji da promene život iz korena zaslužuju da uđu u zaseban film sa nešto izmenjenom tematikom - kaže za "Novosti" Željko Mirković. - "Zlatni Zoltan" se snima u Kovinu, Skorenovcu (gde je junak PVO iz poslednjeg rata razgranao seoski turizam), Muzeju vazduhoplovstva u Batajnici...
Najnovija ostvarenja prate i tranziciju svesti u prepoznatljivom Mirkovićevom rukopisu (život bez stilizacije sa nedvosmisleno umetničkim "senkama"), koji mu je doneo više internacionalnih nagrada. Poslednji dokumentarac "Muharem - muzika oči života" osvojio je 5 međunarodnih priznanja u Slovačkoj, Rumuniji i Srbiji, a prošle nedelje je i zvanično uvršten u selekciju prestižnog festivala "Roma Muzik Dok", koji se održava sredinom septembra u Rimu.

POČETAK
- DOKUMENTARNI filmovi su me privukli na služenju vojnog roka u "Zastava filmu", posle susreta sa našim vrhunskim dokumentaristima - objašnjava Mirković. - Upoznavanje sa jednim od najpoznatijih producenata Tuesenom Milernom iz Evropske dokumentarne mreže, donelo mi je i članstvo u ovoj elitnoj organizaciji i tako je sve krenulo.

AUTORI
PORED Željka Mirkovića, na novom filmu kao saradniku na scenarija i snimatelj radiće Ivan Hadži-Zdravković. Deo "trilinga", koji je više puta nagrađen i u pojedinačnim kategorijama na festivalima, je i direktor fotografije Darko Ković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije