VELIKA zgrada “Zeta filma”, decenijama jedine filmske kuće u Crnoj Gori, ponos Budve i njene kulture je - prodata. Kupac je, zasad nepoznata firma s Kipra. A pare su, kažu, po svoj prilici - domaće. Ono što najviše smeta Budvanima je što će ovaj vanredno lepi objekat, koji se nalazi u centru naše turističke prestonice, promeniti namenu. Pod njegovim krovom više neće “stanovati” kultura već će je novi gazda pretvoriti u veliku diskoteku i - kockarnicu!
- U meni se mešaju tuga i srdžba što jedan objekat, kojim se ponosila Crna Gora, a koji je namenjen prvenstveno budvanskoj kulturi, postaje centar za zabavu i zaradu, kaže za “Novosti” Jovan Stanišić, koji je 37 godina proveo u “Zeta filmu” i decenijama bio upravnik ove zgrade. - Grad ostaje bez velike filmske i pozorišne dvorane sa više od 400 mesta i binom od 90 metara kvadratnih, sa pratećim sadržajima, a gradska biblioteka sa ogromnim knjižnim fondom mora na ulicu!
Stanišić podseća da je kolektiv “Zeta filma”, koji se bavio distribucijom i proizvodnjom filmova, odlučio da sagradi ovu zgradu početkom šezdesetih. Opština Budva je za tu namenu dala zemljište, a “Zeta” novac. Prijepoljski “Rad” je izveo radove i zgrada je otvorena 1963. Prvobitno je ponela ime Dom kulture jer je procenjeno da pored filmadžija u njemu budu i prostorije za rad Centra za kulturu koji je objedinjavao više delatnosti, kako je kasnije i bilo.
- U aprilu 1979. godine razorni zemljotres je ozbiljno oštetio ovu zgradu - objašnjava Stanišić. - Bilo je ideja i da se ruši, ali su stručnjaci Arhitektonskog fakulteta iz Beograda procenili da ona može lepo da se adaptira. I to je učinjeno. Parama Fonda za obnovu je obavljena sanacija i dogradnja objekta tako da je on ukupno imao 3.333 metra kvadratna bruto i 2.727 neto površine.
Posle obnove koja je koštala tadašnjih šest milijardi, filmadžije su nastavile rad u zgradi koja je imala malu projekcionu salu i druge sadržaje, jedno vreme tu je “stanovala” i moderna galerija, biblioteka, čitaonica, Radio Budva, “Primorske novine” i druge kulturne institucije.
- Kada je prestalo interesovanje građana za filmske projekcije i ukupno za distribuciju, “Zeta” je počela da izdaje delove zgrade, ali uglavnom onima koji su imali veze s kulturom. I tako je bilo sve do nedavno kada je za širu javnost nepoznati novi gazda, kupio većinski paket akcija, odnosno i objekat. Vidim da i drugi dižu glas protiv, pre svega građani koji ostaju bez svog hrama kulture. Verujem da će ti protesti biti i žešći, ali je pitanje šta će moći da se učini. Privatizaciju na ovakav način ja zaista ne razumem - kaže na kraju Stanišić.
Samo uspomene
U VREME kada je “Zeta film” cvetao trebalo je da se ovo preduzeće preseli u Podgoricu. Htela je to tadašnja crnogorska vlast. No, kolektiv “Zete” je bio jedinstven i uspeo je da preduzeće ostane u Budvi.
Zanimljivo je napomenuti da je Budva pedesetih godina imala tri filmska preduzeća: “Lovćen film”, “Mediteran film” i “Zetu film”. Zvali su je crnogorski Holivud. Danas ima samo - uspomene.