KADA je prošle godine krajem decembra dobio vest od Meri Selvej, da je pozvan na audiciju za četvrti nastavak „Harija Potera“, Predrag Bjelac (42) je iznova gledao tri prethodna nastavka velikog filmskog hita i prvi put pročitao knjige DŽoane Rouling. U februaru je usledio dvosatni razgovor sa rediteljem Majkom NJueloi i uloga Igora Karkarofa je bila njegova.
- Jednostavno sam imao sreće da me se gospođa Meri Selvej, koja je u međuvremenu preminula, setila jer me ona angažovala i 1999. godine za Bi-Bi-Sijevu seriju „Ratnici“ - priča za „Novosti“ Bjelac, koji je u rodni grad doputovao na tri dana u pauzi snimanja filma. - Nisam ni ja mogao da verujem, kada sam dobio ulogu i nisam mesecima, nikome hteo da pričam jer sam po tom pitanju strašno sujeveran.
Koga igrate u četvrtom nastavku velikog hita?
- Lik se zove Igor Karkarof i profesor je mračnih veština. On je jedan od protivnika glavnom junaku, jer ima svog pulena za koga se trudi da izdejstvuje pobedu u čarobnjačkim veštinama nad Harijem. Uloga je zaista zanimljiva i inspirativna, kao uostalom i cela priča o Poteru i njegovim doživljajima.
Kako izgleda snimati tako veliki produkcijski projekat?
- Veličanstveno. Svestan sam šta znači upasti u takvu priču, koja se glumcu, dešva možda jednom u životu. Snimanje filma je počelo u julu i trajaće do marta, sledeće godine. Što se tiče moje uloge, već sam proveo pet nedelja na setu i imam još 12 nedelja snimanja.
Osim dečjih zvezda Danijela Redklifa, Ruperta Grinta, u četvrtom nastavku igraju i zaista zvučna imena?
- Rejf Fajns, Geri Oldman, Miranda Ričardson... Zaista je prva liga svetskih glumaca angažovana i u ovom projektu i sjajno je kad takve veličine imate za parntere. Snimanje teče malo usporeno, jer se snima pet dana u nedelji zbog Zakona o dečijim pravima, o kome se vrlo vodi računa.
Kako ste se obreli u Londonu?
- Od 1992. godine živim u Pragu, Akademiju u Beogradu sam završio 1986, i pre nego što sam se preselio snimio sam nekoliko filmova. Tamo imam svoj mali biznis i nisam uopšte bio opterećen karijerom. Za Bi-Bi-Si sam snimio još jednu veliku seriju „Čarls Drugi“, a kod nas sam slabo radio, jer kad ne živiš tu, ljudi te se i ne sete. Ipak, prošle godine me se setio moj prijatelj Zoran Cvijanović, pa sam igrao u „Kenguru“. Trenutno sam kroz posvećen „Hariju Poteru“, a odnedavno imam i svog agenta, pa ću se možda malo ozbiljnije baviti svojom karijerom.