Evo se Mostaru vraćam

Zorica T. MIRKOVIĆ

19. 07. 2003. u 18:15

0

SVE moje ljubavi vezane su za Mostar. Sve moje velike ljubavi. I onda i sada. Ako ih bude još, biće i one. A slutim da ih biti više neće. Što postoji, to je jedino ostalo. A ljubav postoji...
Tako, zagledan u daljine, u Mostar kakav više nije, mokar od kiša što ponovo padaju nad ovom mahalom, peva Pero Zubac. U Novom Sadu, u ravnici, kraj Dunava čijom obalom šeta često, s večeri, kao nekad pored Neretve. Korak mu je lak, a stih težak. Jak. Osvaja.
Dok kreće dalje, pesnika **presrećemo** za razgovor s dvostrukim povodom: nagrada **Gordana Brajović**, koju dodeljuju **Novosti** za najbolju i najlepšu knjigu godine za decu i mlade, za **Ptice u grudima**, u izdanju **Srpske knjige** i upravo objavljene **Izabrane pesme** u pet tomova, u izdanju novosadskog **Stilosa**.
Sve što je za pet decenija sročio, Zubac je pretočio u pet knjiga: **Pesme iz šezdesetih**, **Pesme iz sedamdesetih**, **Pesme iz osamdesetih**, **Pesme iz devedesetih** i **Nove pesme**.
- Skupa čine 1.800 strana - sabira Zubac. - Pesme su nastale u tim godinama, otuda svaki naslov predstavlja desetleće. Uz njih idu i kritičarski tekstovi o pesmama koje su tu sadržane a objavljeni su po svim časopisima i listovima ondašnje Jugoslavije.
- U petoj knjizi **Nove pesme**, ima napisa i iz potonje Jugoslavije, pa čak nekoliko iz Srbije i Crne Gore. U ovom petotomnom opusu objavio sam i svoje najranije pesme - priča Zubac, podsetivši na prvu pesmu koju je 1962. preneo sarajevski studentski list **Naši dani**. - Tu ima i mojih gimnazijskih pesama, kao i poema, najčešće objavljivanih u zagrebačkom **Telegramu**.
Dosada je objavio 36 knjiga za odrasle, 14 antologija, dve knjige parodija, knjigu eseja i 18 knjiga za decu.
- Kad se sve to sabere, pomislim, kako sam uspeo sve to da napišem - pita se začuđeno, i zaključuje: - Puno se radilo... Pišem u naletima. Dešava se da dugo ćutim i onda, odjednom, u dahu, napišem pola ili celu knjigu.
- Uistinu - dodaje Zubac - u tim našim oporim vremenima, od devedesetih, malo sam objavljivao. Trebalo je da se nađe hrabar izdavač (iz nekih sada efemernih razloga), pa da objavi moje pesme. A, bilo ih je i takvih. Recimo, **Dereta** beogradska, jedan od naših prvih privatnih izdavača koji nažalost, više ne štampa knjige.
U opusu od pet knjiga vidi se kako je pesnik mislio u periodu nastajanja pesama. Na taj izbor poezije sada nerado gleda, jer ga vraća u prošlo vreme. Oslikava jasnu fotografiju čoveka koji je sve to napisao.
- Ako neko hoće to da čita - rezonuje Zubac, uveren da ipak, ima onih koji hoće - raduje me kada me pitaju da li su obuhvaćene i moje rane pesme, ali isto tako poštujem i interesovanje za nove rime. Znam, ljudi pamte te pesme iz moje zlatne mladosti, tu su i **Mostarske kiše**, koje čak ni ja više ne izbegavam. Hteo ili ne, ta poema je obeležila moj opus. Nekada mi je smetala. Svojom snagom skrajnula je u stranu neke druge moje stihove, međutim, ja tu ništa ne mogu.
Pod **Mostarskim kišama** Pere Zubca **prokisnule** su ne samo njeove druge pesme već i pesme kolega stihotvoraca. To je pokazala najmodernija, i možda jedina pravična, internetova antologija.
- Pomalo se i sam zanimam elektronskim meranjem naše, jugoslovenske (bivše i sadašnje) poezije - kaže pesnik. - Iščitavajući sajtove prijatno sam iznenađen svojom prisutnošću. Recimo, na jednom finskom slovenske pesnike predstavljamo Desanka Maksimović sa dve pesme, **Nenadmašna pesma** i **Čekaj me**, i ja, odnosno, moje **Mostarske kiše**.
Zubac je svoje pesme našao i na ruskim sajtovima: kod **Orvela**, uz NJegoša i Gorana Kovačića, dok mu je **Beličnik**, objavio **Mostarske kiše** na ruskom, u prevodu Irine Čivilihine.
- Pesma se sama probila - priznaje Zubac, koji je **pomirivši se** s **Mostarskim kišama** počeo posle toliko godina da piše poemu **Povratak Mostaru**, koja već ima više od 50 pesama. - Čudna je to poema. Objavljujem je u nastavcima u modernim, hercegovačkim novinama, koje izlaze u Mostaru, a uređuje ih Hazlija Hebobović, moj davnašnji kolega. Stihovi sadrže puno toponima, imena koje mogu da prepoznaju samo stari Mostarci.
Povratak Mostaru, jeste neki **rimejk** **Mostarskih kiša**, ali kako njen autor kaže, pesme su puno zrelije.

NOVE EDICIJE
PERO Zubac još uvek uređuje Dečji program novosadske televizije. Ipak, sve više vremena troši na poslove dečje literature. Tako planira da posle **Izabranih pesama**. U **Stilosu** pokrene nekoliko edicija po ugledu na **Lastavicu**, **Vevericu**, **Poletarac**... Prva će biti štampana knjiga LJubivoja Ršumovića, potom, Dobrice Erića. U planu je i edicija **Najdraža knjiga mog detinjstva**.

POKLON
ZA **Stilos** Pero Zubac radi kritičko izdanje poezije Duška Trifunovića, u dva toma po 400 strana, poezija i poezija za mlade. U trećem tomu naći će se pet romana Duška Trifunovića s predgovorom Franje Petrovića.
- To će biti poklon Dušku za sedamdeseti rođendan - kaže pesnik dodavši da je njegov sabrat po peru takav dar - zaslužio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije