“Lenka” na sudu

Jovanka SIMIĆ

21. 05. 2003. u 19:16

0

AUTORI opere “Lenka Dunđerski”, kompozitor Miroslav Štatkić i pesnik Pero Zubac, podneli su tužbu protiv Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu jer ova opera, čija je premijera bila predviđena pre tri i po godine, ni do danas nije izvedena.
Tužbu novosadskom Okružnom sudu, u ime Udruženja kompozitora Vojvodine, čiji je i predsednik, podneo je Štatkić, zahtevajući da se ugovor, potpisan 10. novembra 1999. godine sa SNP prekine, a njemu (kompozitoru) i Zupcu, autoru libreta, isplati honorar sa kamatom u ukupnom iznosu od 25.000 evra.
Prema ugovoru, SNP je bio u obavezi da isplati Štatkiću 12.000 maraka (polovinu odmah), a Zupcu 4.000 maraka. “Lenka” je trebalo da bude izvedena u jesen 2000. godine, povodom otvaranja 140. sezone u najstarijem nacionalnom teatru, ali je zbog organizacionih, finansijskih i kadrovskih promena u SNP-u, aneksom ugovora premijera odložena za narednu godinu.
Štatkić ističe da je SNP bezmalo od prvog dana počeo da izbegava ugovorne obaveze, pa umesto da isplati polovinu dogovorene sume, autorima opere ispraćena je svega četvrtina i to u nekoliko rata.
- Da bih pokazao dobru volju, ali i izvršio neku vrstu pritiska na upravu pozorišta, predao sam im prvi čin opere, ali ubrzo je smenjen tadašnji upravnik Stevan Divjaković - objašnjava Štatkić i otkriva da uloge još nisu bile podeljene, ali je najviše izgleda da tumači mladu i lepu Lenku imala Milica Stojadinović, a ulozi nesrećno zaljubljenog pesnika Laze Kostića (koji je Lenki, početkom prošlog veka spevao najlepšu ljubavnu pesmu “Santa Maria dela Salute”), prema mišljenju autora, najviše je odgovarao Zafir Hadžimanov.
U narednih godinu i po, međutim, u SNP-u, od mnogih predstava bile su aktuelnije smene upravnika: Divjakovića je na kratko zamenio Branislav Jatić, zatim je na njegovo mesto postavljen Ivan M. Lalić, a aktuelni prvi čovek ove kulturne ustanove je Miodrag Petrović.
- Prinudni upravnik Jatić bio je čvrsto obećao da će ispoštovati ugovor i oživeti “Lenku” na sceni, ali to se nije dogodilo ni za godinu i po njegovog mandata - kaže Štatkić.
Slična priča ponovila se i sa upravnikom Lalićem, mada je tadašnji upravnik opere, Dušan Mihajlović, koga sam priželjkivao za reditelja “Lenke”, već bio projekat obradio i pripremio za scensko izvođenje. Taman, kada smo pomislili da je našim mukama kraj, zbog njihovih nesuglasica, Lalić je smenio Mihajlovića i mi smo opet bili na početku.
Po Štatkićevim rečima i novi upravnik Miodrag Petrović, obećao je realizaciju ugovora, ali je “Lenka” još uvek daleko od premijere, pa su autori odlučili da se obrate sudu. I posle tužbe Petrović je ponudio nagodbu - izrazio je spremnost da opera po uslovima ugovora bude izvedena uz uslov - da Štatkić i Zubac povuku tužbu. Jer, za SNP je neprihvatljivo i nemoralno da izvodi delo autora koji tuži ovaj teatar, a uz to neprihvatljivi su i sadašnji Štatkićevi zahtevi, naročito kamate koje pozorište, jednostavno, ne može da isplati.
Štatkić, međutim, tvrdi da neće povući tužbu, jer na ovaj način želi da zaštiti ne samo sebe i Zupca, nego i Udruženje kompozitora, i ističe da je potražujući za sebe 20.000, a za Zupca 5.000 evra upravo i imao na umu kompromis, jer prosečna cena opere na domaćoj sceni premašuje i čitavih 40 hiljada evra! Naredno ročište predviđeno je za sredinu idućeg meseca. Kakav god da bude konačan ishod, već sada je jasno da je put do operske priče o Lenki i Lazi, zanimljiv i tegoban, bezmalo koliko i njihova neostvarena ljubavna priča.

Bez komentara
PESNIK Pero Zubac rekao je “Novostima” da mu se ne dopada što je kolega Štatkić ovaj slučaj “bacio pred novinare”, te da ne želi dalje da to komentariše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije