NAGRADA BOGDANU DIKLIĆU UZ OVACIJE PUBLIKE: U Leskovcu svečano otvoren 12. Internacionalni festival filmske režije

I. Mitić

18. 09. 2019. u 18:36

НАГРАДА БОГДАНУ ДИКЛИЋУ УЗ ОВАЦИЈЕ ПУБЛИКЕ: У Лесковцу свечано отворен 12. Интернационални фестивал филмске режије

Foto: I.Mitić

U takmičarskoj konkurenciji pet domaćih i osam filmova iz regiona
LESKOVAC – U leskovačkom Narodnom pozorištu večeras je svečano otvoren 12. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE). Tokom pet festivalskih dana publika će moći će da uživa u najboljim filmovima iz svih zemalja bivše Jugoslavije nastalim minule godine. U takmičarskoj konkurenciji je pet domaćih i osam filmova iz regiona. Oni se nadmeću za prestižno priznanje najboljoj režiji koje nosi ime čuvenog reditelja Živojina Žike Pavlovića kao i posebna nagrada festivala za afirmaciju regionalne kinematografije u svetu. Ona je uručena proslavljenom glumcu Bogdanu Dikliću što je propraćeno ovacijama publike.

- Kada dobijete nagradu Živojin Žika Pavlović osetite se nekako malim. Bude vam neprijatno. To je stvarno velika čast. Hvala umetničkom savetu i svim onim ljudima koji su mi omogućili ove 44 godine koliko radim ovaj posao, ako se može nazvati poslom uopšte. Oni su mi omogućili da sada stojim ovde i da u ruci držim priznanje i u njihovo, a pomalo i u moje ime, koje se zove Živojin Žika Pavlović. Ima ljubavi za umetnost i van Beograda i neizmerno hvala domaćinima i svima vama za ovako srdačan aplauz – kazao je Diklić.

Crvenim tepihom prošao je veliki broj reditelja i glumaca iz celog regiona. Među njima su bili i Andreja Milošević, Aleksandar Srećković Kubura, Miodrag Radonjić, Goran Bogdan, Milena Pavlović, inače ćerka Živojina Pavlovića. Posle spektakularnog vatrometa festival je otvorio Miloš Biković, jedan od najuspešnijih glumaca mlađe generacije.

Milena Pavlović, ćerka Živojina Žike Pavlovića, i Bogdan Diklić- Volim da dođem u Leskovac iz dva razloga. Jedan je roštilj, a drugi je publika. Sada imam i treći razlog, a to je ovaj festival. Mogu da kažem i da mi je čast da otvaram festival kada gospodin Bogdan Diklić dobija njegovo najviše priznanje. Želim svima nama da festival raste i da zajedno uživamo u kvalitetnim filmovima. Kada je ovako sala puna to je znak da kultura živi i da smo napravili još jednu pobedu – istakao je Biković.On je pre ceremonije svečanog otvaranja bio gost tribinskog programa „U krupnom planu“ gde je pred prepunom salom bioskopa Leskovačkog kulturnog centra(LKC), organizatora festivala, govorio o svojoj profesionalnoj karijeri.

U takmičarskoj konkurenciji su domaći filmovi: „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog, „Ajvar“ Ane Marije Rosi, „Šavovi“ Miroslava Terzića i „Delirijum tremens“ Gorana Markovića. Film „Sin“, rediteljke Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, u Leskovcu će imati međunarodnu premijeru, a srpsku premijeru slovenački film „Glumim, jesam“ Miroslava Mandića. U glavnom festivalskom programu su i filmovi: „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine, „Osmi povjerenik“ Ivana Salaja, „Posledice“ Darka Štantea, „Ti imaš noć“ Ivana Salatića, „Sam samcat“ Boba Jelčića kao i film „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“ Teone Mitevske, koji je srpsku premijeru imao na ovogodišnjem Palićkom festivalu.PROČITAJTE JOŠ:
LESKOVAČKI KULTURNI CENTAR: Novo ruho pred 12. LIFFE


- Da ne pričam ništa lepo o onome što vas očekuje. Predlažem da se vidimo na kraju, kad budete odgledali ove filmove, pa će vaš aplauz govoriti koliko smo bili uspešni, a ja ću govoriti kada budem video pune sale kao i do sada i aplaudirati vama. Hvala vam na tome jer festivala ne bi bilo bez publike. Hvala Leskovcu što je takav domaćin da mu se gosti uvek vraćaju – zaključio je Bajić.

Direktorka LKC Sanja Conić je istakla da je privilegija organizovati LIFFE jer je to festival zajedništva, ljubavi i sloge i da je bilo zadovoljstvo gledati kako raste i razvija se u jedan od najprestižnijih u regionu, dok je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović dodao da festival doprinosi dobrim odnosima među zemljama nastalim raspadom nekadašnje zajedničke države.

- Negujući ljubav prema filmskom stvaralaštvu negujemo i dobre susedske odnose. Tako ćemo i ove godine izbrisatu granice na prostoru bivše Jugoslavije – poručio je Cvetanović.

Otvaranju je prisustvovao i Goran Matić, direktor Filmskog centra Srbije. I on je pozdravio činjenicu da je sala leskovačkog Narodnog pozorišta bila tesna da primi sve ljubitelje filmske umetnosti.

- Obično se kaže da su filmovi više od života i oni to jesu. Za LIFFE(život) trebaju vam emocije, a filmovi su pre svega emocija – rekao je Matić.

Pored „Balkanske međe“, čijom je projekcijom večeras počela ova filmska smotra, van takmičarske konkurencije biće prikazan i film Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život“ kao i „Poslednji Ju filmski romantik“ Radoslava Stanišića. Bogat prateći program obeležiće i projekcije studentskih filmova iz regiona, brojne tribine, izložbe i promocije knjiga. Fokus je na profesionalnom radu proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića i glumca Nebojše Glogovca.ŽIRI FESTIVALA

O festivalskim nagradama će ove godine odlučivati reditelji Nenad Dizdarević i Vinko Brešan i glumica Bojana Maljević. Na festivalu se, pored tri nagrade za režiju, dodeljuju i priznanja za najbolju mušku odnosno žensku ulogu.


PILOT EPIZODE SERIJA


Publici u Leskovcu biće prikazane i pilot epizode četiri serije: „Senke nad Balkanom 2“ Dragana Bjelogrlića, „Biseri Bojane 2“ Mime Karadžića, „Grupa“ Uroša Tomića i „Dug moru“ Gorana Gajića. To je novina na ovogodišnjem festivalu koja će, kako je najavio Bajić, biti nastavljena i u godinama koje dolaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije