Bura zbog Glogovca

Jl. B.

sreda, 13. 03. 2019. u 08:10

Бура због Глоговца

SEĆANjE Nebojša Glogovac

Povodom ideje da Kulturni centar u Pančevu promeni ime

GODINU i mesec posle smrti Nebojše Glogovca u javnosti se ponovo otvorilo pitanje da li će Kulturni centar u Pančevu, gradu njegovog detinjstva, poneti baš glumčevo ime. Posle pisanja "Novosti" da do preimenovanja do daljeg neće doći, u medijima se pojavila odluka Gradske uprave iz februara 2018. godine o promeni naziva ove ustanove. U tom dokumentu piše da će "u znak trajnog sećanja na vrhunskog umetnika buduće ime biti Centar za kulturu Nebojša Glogovac Pančevo". Ipak, gradonačelnik grada na Tamišu Saša Pavlov objašnjava da ova odluka nema pravnu vrednost.

- Gradska uprava nije organizacija koja može da donese takvu odluku. Niko osim gradske Skupštine i Gradskog veća nije u mogućnosti da menja bilo koje ime - izričit je Pavlov, koji podseća da nije bilo zvaničnog predloga. - Postojala je samo početna ideja gradskog većnika za kulturu Nemanje Rotara, kao i predsednika Skupštine, ubrzo posle smrti Nebojše Glogovca da mu se grad nekako oduži. Na osnovu toga je trebalo da se da inicijativa Skupštini grada Pančeva da se o njoj pitaju gradski odbornici, pa kada donesu odluku da onda, možda, dođe do promene.


PROČITAJTE JOŠ - KC PANČEVO NEĆE NOSITI IME VELIKOG GLUMCA: U Skupštini Glogovca nisu ni pomenuli


Prema rečima Pavlova, bilo je pomena da Glogovčevo ime dobije ulica ili scena, te da je njegov lični stav da Kulturni centar Pančevo treba da zadrži postojeće ime:

- Mnogi su se javili sa pitanjima zašto po Iliji M. Kolarcu, Jovanu Jovanoviću Zmaju, proti Vasi Živkoviću ili nekom drugom, ko je zadužio naš grad, ova ustanova kulture ne bi dobila ime. Kao gradonačelnik dođete u situaciju da je bolje da ništa ne dirate i ne izazivate ni mrtve ni žive. Iz ličnog pijeteta prema Glogovcu želim da zatvorim tu temu, jer moramo poštovati to što je on uradio.

POLEMIKA Kulturni centar Pančevo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Postovanjw

13.03.2019. 10:45

Foliranti jedni u takmicenju. Postujte glumce dok su zivi.Pola njih nezna kako ce ne samo starost nego kad su u punoj snazi da preguraju mesec i troskove zivota. Kad umre svi su tu i takmice se ko je " humaniji" da mu se "oduzi"Od naziva ustanova do aleje velikana pa sve do legende i sveca.