Dejvid Rasel: Kusta je najbolji tumač srpskog duha

Marina Mirković

21. 09. 2017. u 22:41

Dejvid Rasel, holivudski umetnik storiborda, saradnik Lukasa, Spilberga, Kameruna, Zemekisa... Kusturičine filmove je bolno gledati

Дејвид Расел: Куста је најбољи тумач српског духа

Foto N. Skenderija

REŽIJA pre snimanja - naziv je majstorskog kursa koji danas i sutra u Kulturnom centru “Reks” drži jedan od najangažovanijih storibord umetnika današnjice, Dejvid Rasel. Ujedno, u tim rečima (Direct Before You Shoot) je sadržana sama suština umetnosti kreiranja storiborda, koja spaja strip, ilustraciju, i filmsku režiju, pretačući scenario odnosno priču, u vizuelizovane, “(iz)stripovane” kadrove.

Dejvid je tokom tri i po decenije, od “Povratka DŽedaja” DŽordža Lukasa iz 1983, radio sa rediteljima poput Stivena Spilberga, Pitera Vira, Tima Bartona ili Roberta Zemekisa.

Do filmskog serijala “Letopisi Narnije” i petog nastavka “Pirata sa Kariba”, Rasel je neumorno ispisivao stranice istorije umetnosti storiborda, učestvujući u stvaranju osamdesetak filmova među kojima su “Reka uspomena”, “Boja purpura”, “Gospodar i komandant”, “Betmen”...

- Tri najlepša iskustva za mene su bila rad na filmovima “Ko je smestio Zeki Rodžeru”, “Mulen Ruž” i naravno “Povratak DŽedaja”; o onim drugačijim iskustvima i saradnji sa “teškim” rediteljima, poput one sa DŽejmsom Kamerunom na “Terminatoru 2”, bolje da ne pričam - otkrio je, za “Novosti”, Rasel. - Omiljeni žanr mi je fantastika, vrlo je teško ispričati priču upravo u tim filmovima, za koje ljudi misle da je fora u tome da se samo “grune” sa specijalnim efektima. Najizrazitiji uticaj na mene imao je DŽek Kirbi, koji mi je bio neka vrsta mentora.

Od prvog angažmana na šestom delu sage “Ratovi zvezda” (“Povratak DŽedaja”), Dejvid Rasel je neizostavno ime na špicama filmova DŽordža Lukasa. Dejvidov otac je tokom Drugog svetskog rata bio pripadnik prve jedinice pilota afroameričkog porekla Tuskegee Airmen, o kojima je Lukas pre pet godina producirao film Red Tails .

- Militarizam gotovo da dominira u savremenom američkom filmu, što je odraz trenutne političke situacije u SAD, i iz Holivuda kao Meke moći stiže mnoštvo negativnih i ekstremnih poruka - smatra Dejvid, koji ne krije da ga raduje što uticaj Holivuda ipak slabi, jer digitalno doba daje mogućnost autorima iz celog sveta da se njihov glas čuje.

Oženjen Beograđankom poreklom iz Niša, Rasel poznaje i voli Srbiju (Beograd, ali i Hvar posetio je prvi put još početkom osamdesetih), obožava srpski duh i humor koji provejavaju i kroz naše filmove:

- Emira Kusturicu smatram jednim od najvećih reditelja uopšte a njegov “Andergraund” remek-delom. Jednom američkom diplomati sam preporučio da gleda Kusturičine filmove koji odišu bolom, strašću i ljubavlju, kako bi bolje razumeo vaš narod i kulturu. Međutim, njegovi filmovi su za američku publiku praktično negledljivi, ne samo zbog političkih konotacija već najpre zbog toga što ih je bolno gledati.

Kompanija “Nordeus”, partner Kulturnog centra “Kaleidoskop” u realizaciji ovog događaja, omogućila je besplatno učešće na master klasu Dejvida Rasela za 44 studenta umetničkih fakulteta iz Srbije i Hrvatske. - Storibording je na neki način tajna veština, malo je kurseva u umetničkim školama posvećenih toj veštini, uglavnom je umetnici razvijaju u kompanijama posvećenim animaciji i gejmingu - kaže Rasel pred ovaj, i za Evropu ekskluzivni, događaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Anarhista

22.09.2017. 02:33

Немогуће је нас разумети, јер српском крвљу је исписана непремостива граница између нас и њих.

cico

22.09.2017. 14:31

Spalimo sve nase galerije, muzeje, biblioteke, knjizare, pozorista, kina... Sve nase duhovne stvaraoce, kulturnjake, pisce, slikare, umetnike! Doasao je Bosanceros da nas prosvetli, da nas tumaci i nauci pameti! Mi, bedni gedjovani, smrdljivi opancari , klanjajte se Svetom Emiru, vase srpstvi i vera su bedno noseni, tumaceni i propovedani bez ovog sarajevskog Mesije, premasnog i gangsterskog dodikovskog tipa. Strasno nas je neko prokleo...

Georg

23.09.2017. 01:45

Zasto cutimo, pa ovaj Cico je rekao pravu istinu!!!!Car je go, bedni botovi!!!!Niti je ovaj nas, niti ga mi trebamo!!! Imali smo i imamo tuceta boljih rezisera od ove blejare iz susedstva!!!