Nobelov komitet ne može da nađe Dilana

Beta-AP

utorak, 18. 10. 2016. u 13:54

Нобелов комитет не може да нађе Дилана
Pet dana pošto je rok muzičar i pesnik Bob Dilan proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za književnost, niko ne zna šta on misli o tome, pa ni sudije u Nobelovom komitetu

STOKHOLM - Pet dana pošto je rok muzičar i pesnik Bob Dilan proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za književnost, niko ne zna šta on misli o tome, pa ni sudije u Nobelovom komitetu.

Švedska akademija, koja dodeljuje nagrade, saopštila je da nije mogla da stupi u kontakt s Dilanom otkada je, prošlog četvrtka, proglašen dobitnikom.

Sekretarka Švedske akademije Sara Danijus rekla je da je u kontaktu s bliskim Dilanovim saradnicima, mada s njim nije razgovarala.

"Nisam uopšte zabrinuta. Imam osećaj da ćemo stupiti u kontakt", rekla je ona.

Danijus je rekla da akademija nije ulagala dodatne napora da dođe do Dilana i izrazila je nadu da će laureat prihvatiti poziv da primi nagradu na ceremoniji u Stokholmu 10. decembra.

"Ako ne želi da dođe onda ne želi da dođe. Biće to velika i lepa zabava u svakom slučaju", rekla je ona.

Dosad su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak je to uradio pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958., dok je Žan-Pol Sartr, koji je odbijao sve nagrade, Nobela odbio 1964. godine.

Dilan je trenutno na turneji u SAD i tokom koncerata nije spominjao Nobelovu nagradu.

Na njegovoj zvaničnoj internet strani nema spominjanja Nobela osim u delu "knjige", gde je u tekstu od 17. oktobra o njegovoj zbirci pesama "The Lyrics: 1961-2012" piše velikim slovima "dobitnik Nobelove nagrade za književnost".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

bager

18.10.2016. 14:58

Prijatelj Dilana je pre par daa izjavio da postoji mogucnost da se Dilan ne javi jos dugo dugo ,,jer njemu ta Nobelova nista ne znaci ,,

Одговор лебди на ветру - Blowin' in the wind

18.10.2016. 15:19

Плашим се да нису Хрвати умешали прсте. Још би им то требало, да Дилан нобеловац у неком интервјуу понови оно што је Дилан песник рекао о њима као народу!