VAMA je poznata organizovana rabota u današnjoj kulturi. Prvo se visoka književnost izjednačava sa trivijalnom, zatim se trivijalna književnost stavlja u centar a vrhunska na margine. Slična situacija je i u ostalim umetnostima. To menja svest i identitet. Zlatni beočug je priznanje za trajnu vrednost i trajan doprinos kulturi. Drago mi je što sam se našao kao čestica u okeanu srpske misli.

Ovako je pesnik Rajko Petrov Nogo, u ime svih laureata, besedio u četvrtak u Narodnom pozorištu povodom uručenja tradicionalnih priznanja Zlatni beočug, koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda. Pored Noga, Izvanredni zlatni beočug za životno delo dodeljen je i džez trubaču, kompozitoru i aranžeru Dušku Gojkoviću, koji je bio opravdano odsutan. Istim priznanjem nagrađeni su Arhiv Jugoslavije, Beogradski sajam knjiga i Filološka gimnazija.

Zlatni beočug za trajan doprinos kulturi uručen je Jasmini Ani, ansamblu "Tamburica 5", Momčilu Bajagiću Bajagi, Branislavu Veljkoviću, Mihailu Vukobratoviću, Radivoju Mikiću.

Nagrađeni su i Miroslav Mogorović, Marko Nikolić, OŠ "Vasa Čarapić" (Beli Potok), Branko Pelinović, Dragan Radenović, restoran "Madera", Boško Suvajdžić, Fakultet za kulturu i medije i Festival duhovne muzike "Horovi među freskama".


NEGUJMO SRPSKI JEZIK

GODIŠNjA nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Beograda pripala je akciji "Negujmo srpski jezik", Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Biblioteci grada Beograda.