POSLE teške bolesti u Beogradu je, u petak ujutru, u 75. godini preminuo Milan Komnenić, istaknuti pesnik, prevodilac, esejista, koji je ostavio traga i u političkom životu.

Rođen u Pilatovcu kod Bileće u Crnoj Gori, diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, bio urednik u izdavačkoj kući "Prosveta", gde je pokrenuo tri znamenite edicije: "Erotikon", "Prosveta" i "Hispanoamerički roman", uređivao je i književne časopise "Vidici", "Delo" i Relasion", a radio je i kao predavač na univerzitetima u Francuskoj, Italiji i SAD.

Kao pesnik oglasio se 1966. zbirkom "Noć pisana noću", posle koje je objavio još mnogobrojne pesničke knjige, među kojima su "Gvozdena loza", Tapija o izvoru", "Ti, riđokosa olujo", "Mamuza za njene sapi", "Izgon", "Uznesenje", "Jeka"... Autor je antologije novijeg srpskog pesništva, a preveo je više od pedeset knjiga sa italijanskog, francuskog, španskog i nemačkog jezika. Kako su kritičari ocenili, njegove prve pesme teže da obnove nepravedno zaboravljenu prošlost, dok se kasnije okrenuo drugim temama. Dobitnik je književnih nagrada "Mladost", "Isidora Sekulić" i "Milan Rakić", "Velika Bazjaška povelja" i nagrade za prevodilaštvo "Miloš Đurić".

Ostaće upamćen i organizator mnogobrojnih izložbi slika naših poznatih umetnika u svetu, o čijim radovima je pisao zapažene tekstove.

Kao jedan od najistaknutijih članova SPO, i osnivač stranke sa Vukom Draškovićem, bio je savezni sekretar za informacije SR Jugoslavije (1999), a u prelaznoj vladi posle 5. oktobra 2000, obavljao je dužnost ministra kulture.

Porodici Milana Komnenića, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, uputio je telegram saučešća, u kojem se navodi da je Komnenić kroz poeziju, eseje, rad u izdavaštvu i politički angažman pokušao da nađe odgovore na složena pitanja istorijske sudbine naroda.

- Opraštamo se od čoveka koji je svojim radom značajno doprineo srpskoj kulturi i demokratskom preobražaju društva - naveo je Tasovac.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.