Odlazak Milana Komnenića

B. Đ.

24. 07. 2015. u 10:55

U Beogradu preminuo istaknuti pesnik, prevodilac, esejista Milan Komnenić

Одлазак  Милана Комненића

Milan Komnenić

POSLE teške bolesti u Beogradu je, u petak ujutru, u 75. godini preminuo Milan Komnenić, istaknuti pesnik, prevodilac, esejista, koji je ostavio traga i u političkom životu.

Rođen u Pilatovcu kod Bileće u Crnoj Gori, diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, bio urednik u izdavačkoj kući "Prosveta", gde je pokrenuo tri znamenite edicije: "Erotikon", "Prosveta" i "Hispanoamerički roman", uređivao je i književne časopise "Vidici", "Delo" i Relasion", a radio je i kao predavač na univerzitetima u Francuskoj, Italiji i SAD.

Kao pesnik oglasio se 1966. zbirkom "Noć pisana noću", posle koje je objavio još mnogobrojne pesničke knjige, među kojima su "Gvozdena loza", Tapija o izvoru", "Ti, riđokosa olujo", "Mamuza za njene sapi", "Izgon", "Uznesenje", "Jeka"... Autor je antologije novijeg srpskog pesništva, a preveo je više od pedeset knjiga sa italijanskog, francuskog, španskog i nemačkog jezika. Kako su kritičari ocenili, njegove prve pesme teže da obnove nepravedno zaboravljenu prošlost, dok se kasnije okrenuo drugim temama. Dobitnik je književnih nagrada "Mladost", "Isidora Sekulić" i "Milan Rakić", "Velika Bazjaška povelja" i nagrade za prevodilaštvo "Miloš Đurić".

Ostaće upamćen i organizator mnogobrojnih izložbi slika naših poznatih umetnika u svetu, o čijim radovima je pisao zapažene tekstove.

Kao jedan od najistaknutijih članova SPO, i osnivač stranke sa Vukom Draškovićem, bio je savezni sekretar za informacije SR Jugoslavije (1999), a u prelaznoj vladi posle 5. oktobra 2000, obavljao je dužnost ministra kulture.

Porodici Milana Komnenića, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, uputio je telegram saučešća, u kojem se navodi da je Komnenić kroz poeziju, eseje, rad u izdavaštvu i politički angažman pokušao da nađe odgovore na složena pitanja istorijske sudbine naroda.

- Opraštamo se od čoveka koji je svojim radom značajno doprineo srpskoj kulturi i demokratskom preobražaju društva - naveo je Tasovac.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

goran

24.07.2015. 13:10

vecna ti slava i hvala za sve sto si radio devedesetih godina kao potpredsednik spo.

ds

24.07.2015. 13:34

Citao sam prije vise decenija jednu njegovu pjesmu koja me se dojmila : Rodni dom u Prisoju-kuca sto me ranim picem zali, sada tisti, truje, pali...

ds

24.07.2015. 16:51

@ds - Tu pjesmu sam procitao 1983 u jednom beogradskom knjizevnom listu, bila je na cirilici i naucio sam je napamet. Cak sam je poslao u jednom privatnom pismu jednom profesoru Crnogorcu jer mi je jedan kolega Hrvat rekao da bi ja mogao doktorirati preko Crnogoraca iz razno raznih razloga. Na kraju sam doktorirao u Zagrebu ( u komisiji su bili Bosnjak, Srbin i Hrvat): Podrucje nije bitno. Zanimljivo, na osnovu ijekavskog mislio sam da je pjesnik Crnogorac kada ono -moj Srbin. Hvala za predikcije.

Branko

24.07.2015. 19:45

Živeo si pošteno, uspravne glave. Nisu Ti se ostvarile sve ideje koje si zastupao za svog života ali si dao ogroman doprinos tome da Srbija nađe sebe. Nalazi sebe Srbija, istina sporije nego što bi mogla. Laka Ti zemlja.