Niška tvrđava spremna za glumce

D. S.

09. 07. 2013. u 20:45

Devet filmova na festivalu u Nišu imaće digitalne projekcije. Zbog profesionalnih obaveza predsednik saveta podneo ostavku

POSLE maratonske konstitutivne sednice devetočlanog saveta 48. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu u ponedeljak uveče, dileme oko broja filmova koji će biti prikazani od 26. do 31. avgusta više nema.

- Na Letnjoj pozornici u tvrđavi, u zvaničnoj konkurenciji biće prikazano devet filmova, među kojima neki i premijerno. Poslednje večeri, posle dodele nagrada, po tradiciji, gledaoci će videti i jedan gostujući film - kaže Dejan Dabić, selektor festivala, inače, filmski kritičar i urednik programa u Niškom kulturnom centru.

Na narednoj sednici saveta, koja je za kraj ovog meseca zakazana u Beogradu, Dabić će predložiti program festivala, kada će zvanično biti saopšteni i naslovi filmova, a na predlog Udruženja filmskih glumaca Srbije, biće izabran i umetnički direktor festivala.

Da li će tu dužnost i u trećem mandatu obavljati glumac Dragan Vujić Vujke, ili će ga naslediti neko drugi, ostaje da se vidi.

ŠTEDNJA NA NAGRADAMA FESTIVAL ove godine raspolaže sa skromnim budžetom od oko 15 miliona dinara,pa je Savet zaključio i da novčani iznos nagrada bude na prošlogodišnjem nivou. Tako će laureatu najvišeg priznanja festivala Gran pri Naise, pripasti 200.000 dinara, dok će nosioci nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu, car Konstantin i carica Teodora, dobiti po 150.000. Nosioci povelja biće nagrađeni sa po 100.000, a najbolji debitant i epizodista dobiće po 80.000 dinara.

- Kada je u pitanju tročlani žiri, kojem po tradiciji predsedava glumica, njihova imena biće saopštena nešto kasnije, odnosno, kada se bude znalo koji će filmovi biti u konkurenciji, jer, po pravilu, član žirija ne može biti protagonista ni u jednom filmu na festivalu.

Jedna od novina je što će prvi put na festivalu, projekcija filmova biti digitalna (DCP). Inače, pored pomenutog selektora, na sednici za predsednika saveta festivala, izabran je profesor Igor Novaković, direktor "Jugoistoka" i predsednik Okružnog odbora SPS. Još se mastilo na zapisniku sa konstitutivne sednice nije ni osušilo, a Novaković je u utorak podneo ostavku.

- Na sednici gradskog parlamenta, kada je biran savet, izjavio sam da ne želim da budem član, ali predlog nije mogao biti povučen zbog procedure. Ali, kako sam bez moje saglasnosti izabran i za predsednika podneo sam ostavku, isključivo zbog velikih obaveza na poslu - izjavio je Novaković za "Novosti".

Za zamenika predsednika saveta je izabran Vladan Živković, a za direktora festivala Bojana Simović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije