Vlasotince : Novi sjaj Gigine kuće

I. MITIĆ

22. 01. 2013. u 20:53

Posle skoro pet godina, završena je rekonstrukcija zgrade vlasotinačke biblioteke "Desanka Maksimović" koja je izgorela u požaru 2008. godine

POSLE skoro pet godina, završena je rekonstrukcija zgrade vlasotinačke biblioteke "Desanka Maksimović" koja je izgorela u požaru 2008. godine. Svečanim otvaranjem objekta, koji je pod zaštitom države, u utorak je obeležena i stogodišnjica bibliotekarstva u ovom mestu.

U obnovu vlasotinačke biblioteke, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, uloženo je više od 20 miliona dinara, a korisnici usluga dobili su opremljen prostor za ovu delatnost.

Crvenu traku presekli su Endrju Hedi, šef trećeg sektora operacija Delegacije EU u Srbiji, i predsednik opštine Nebojša Stojanović.

- Ovo reprezentativno zdanje podigli smo iz pepela. Vratili smo mu stari sjaj i sačuvali ga od zaborava - kazao je u utorak na svečanosti Stojanović.

Direktor biblioteke Srboljub Takić naglasio da će od sada građani imati sveobuhvatan pristup informacijama kao i naučnim, obrazovnim, stručnim i kulturnim sadržajima. On je izrazio zahvalnost brojnim pojedincima i ustanovama koji su pomogli obnavljanje fonda biblioteke koji čini oko 60.000 naslova.

Čuvena "Gigina kuća", u kojoj je smeštena vlasotinačka biblioteka, u požaru je gotovo potpuno uništena, a knjižni fond je prepolovljen. U vatrenoj stihiji je nestala i Zavičajna zbirka - autentična istorijska građa stara skoro dva veka. Ovaj objekat je varoška kuća stara više od 150 godina, građena je u orijentalno-balkanskom stilu i jedan je od četiri spomenika kulture u ovom mestu.

LEGAT NAGORNOG

Uz biblioteku otvoren je i legat Miodraga Nagornog, grafičara, rođenog Vlasotinčanina, koji je na Bijenalu u Parizu 1967. godine proglašen najboljim mladim slikarom. On je oko 600 svojih grafika, slika, knjiga i drugih predmeta darivao vlasotinačkoj biblioteci.

- Oduvek sam želeo da moje slike dođu tu gde se rađala moja umetnost - kazao je profesor Nagorni.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije