Srbija - zemlja fresaka i nobelovca

B. Đ.

sreda, 04. 01. 2012. u 20:56

Србија - земља фресака и нобеловца
Kulturni događaji koji su obeležili 2011. godinu u našoj zemlji. Autobiografija Žarka Lauševića postala društveni fenomen

U prošloj, teškoj godini na svim planovima, srpska kultura je, ipak, upisala nekoliko zlatnih i ohrabrujućih događaja koji su ostali za pamćenje.

Kopije fresaka iz manastira Mileševe, Sopoćana i Gračanice trajno su se uselile u najveću franjevačku baziliku na svetu - Santa Kroče u Firenci. Stalno izložbeno mesto, u specijalno izabranom prostoru, u sali pored unutrašnjeg dvorišta, dobile su kopije "Bogorodice iz Blagovesti", "Mironosica na grobu Hristovom" ("Beli anđeo") iz Mileševe, dva motiva sa "Rođenja Hristovog" ("Pastiri" i "Kupanje mladenaca") i "Oplakivanje Ane Dandolo" iz Sopoćana, kao i portreti kralja Milutina i kraljice Simonide iz Gračanice.

Povod za ovaj događaj bilo je gostovanje izložbe "Srbija, zemlja fresaka", koju čine 32 eksponata, u Italiji - u Firenci i Rimu.

MONTEVIDEO MEĐU petnaestak novih srpskih filmova, publika je prošle godine najviše volela "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića, koji je zabeležio više od 550.000 gledalaca, i "Paradu" Srđana Dragojevića, koja je imala oko 300.000 gledalaca.

Srbija je tokom 2011. dostojno obeležila veliki jubilej - 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. Priređene su raznovrsne izložbe, iz štampe su izašla piščeva Sabrana dela u 20 tomova, koja su objavili "Nova knjiga" iz Podgorice i "Štampar Makarije" iz Beograda; objavljena je raskošna monografija "Ivo Andrić - most i žrtva", autora profesora Jovana Delića, u izdanju "Pravoslavne reči" iz Novog Sada i Muzeja grada Beograda; izdavači "Dereta" i "Laguna" objavili su tematski raspoređene pripovetke našeg nobelovca, u izboru Andrićeve zadužbine. A u Višegradu je, prema ideji režisera Emira Kusturice, i uz podršku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, počela izgradnja kamenog Andrićgrada, prvog projekta u istoriji čovečanstva koji nastaje inspirisan literaturom.

Bez dileme - prava senzacija, kulturni i društveni fenomen prošle godine bila je autobiografija Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad", u izdanju Kompanije "Novosti". Šokantna ispovest popularnog glumca koji je godinama ćutao, neverovatno brzo je osvojila čitaoce širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a knjiga je za mesec dana dostigla fantastičan tiraž od 200.000 primeraka. Na izmaku 2011, predsednik Srbije Boris Tadić pomilovao je Žarka Lauševića.

Godinu za nama obeležilo je i članstvo Srbije u Komitetu Uneska za zaštitu svetske baštine.

Pod sloganom "Literatura - jezik sveta", u Beogradu je održan 77. kongres Međunarodnog PEN centra, najveći skup ljudi od pera i knjige dosad održan u Srbiji. Na njemu je učestvovalo više od 200 delegata, predstavnika nacionalnih PEN centara iz stotinak zemalja širom sveta, a pokazao je vitalnost književnosti i ukazao da jezik literature može da se doživi kao mogućnost širokog sporazumevanja.

Posle četiri godine radova, Narodna biblioteka Srbije otvorila je vrata korisnicima, a na usluzi su im najsavremenije uređene čitaonice u kojima ima mesta za 600 čitalaca, kao i najsavremenija elektronska oprema koja korisnicima omogućava pristup svetskim bibliotečkim bazama podataka.

Najstarija naučna i kulturna ustanova u Srbiji, Srpska akademija nauka i umetnosti proslavila je 170 godina postojanja svečanom akademijom, izložbom i koncertima.

Obnovljena je i zgrada Jugoslovenske kinoteke, ali je posle svečanosti održane u tom zdanju povodom završetka građevinskih radova ostao veliki posao na opremanju, kako bi ovaj prostor bio stavljen u funkciju.

Srpsko Narodno pozorište u Novom Sadu obeležilo je veliki jubilej - 150 godina rada, u temeljno rekonstruisanoj zgradi, uz niz novih predstava, među kojima je ansambl Drame izveo četvorosatne "Seobe" Crnjanskog, u dramatizaciji i režiji Vide Ognjenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ivana

04.01.2012. 21:12

Iskreno se nadam nekim boljim danima za kulturu. Ovim lepim dogadjajima su doprinele i Novosti. Veliko hvala.

Kole

05.01.2012. 00:47

Posle Gintera Grasa, Al Gora, Marti Ahtisarija, Obame, ta Nobelova nagrada deluje sve vrednije i vrednije.