Otkrivena spomen-bista Stevanu Raičkoviću

D. Bt.

sreda, 04. 01. 2012. u 13:21

Откривена спомен-биста Стевану Раичковићу
Na Kalemegdanu otkrivena bista velikom pesniku koju je uradio vajar Aleksandar Zarin
"Ono mesto koje zauzima u srpskoj poeziji Stevan Raičković je dobio i na Kalemegdanu. I kad bi biste postavljene u srpskom pesničkom panteonu progovorile, i Branko i Vojislav i Laza i Miloš i Aleksa i Jovan u jedan glas bi uzviknuli: dostojan!"

Ovo je istakao akademik Matija Bećković otkrivajući u sredu u podne, spomen-bistu velikom pesniku, koji je iza sebe između ostalog, ostavio i čuvenu "Kamenu uspavanku". Svečanosti su prisustvovali brojni pesnici, akademici, pisci, kritičari, poštovaoci Raičkovićevog stvaralaštva. Bistu je uradio vajar Aleksandar Zarin koji je, kad se odužio pesnicima prohujalih vremena, došao na ideju da ovekoveči pesnike savremenike, čije je biste radio po živim modelima.

- Prvi je bio pesnik Stevan Raičković s kojim je bio i najbliži, a na neki način Stevan je stajao iza cele zamisli i postao neka vrsta glavnog urednika ove bronzane edicije - rekao je Bećković. - Po smrti skulptora i njegovih modela, biste su se iz ateljea razišle svaka na svoju stranu. Skender je otišao na Kozaru, Duško Radović u svoje pozorište na Tašmajdanu, a Stevana Raičkovića, evo, na Kalemegdanu. Malo je onih koju su tu čast više zaslužili, a još manje onih koji bi ovaj čin dublje doživeli i umeli više da cene. Neumorni šetač, Raičković je prošao bezbroj puta ovom stazom i verujem, da je sam birao mesto za sebe, ovo bi izabrao.

Nadahnutu besedu Bećković je završio ovim rečima: "Stevan Raičković ostaje da ovde sanja svoju bronzanu uspavanku i priziva ostalu pesničku bratiju, da mu se pridruže na kalemegdanskim stazama, kako bi se beli grad beleo među gradovima kao beli anđeo među anđelima, a srpski pesnici među pesnicima"!

Raičkovićeve stihove čitao je glumac Milan Caci Mihailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Баш ме занима . . .

04.01.2012. 18:35

Да ли на оваквим откривањима спомен-биста има младих!

Marko

07.01.2012. 21:17

@Баш ме занима . . . - Za tvoju informaciju, bilo je oko 300 ljudi i puno mladog sveta.