NA Kalemegdanu, naspram spomen-biste Miloša Crnjanskog, danas u podne biće otkrivena bista još jednog velikog srpskog pesnika - Stevana Raičkovića. Obeležje je izvajao Aleksandar Zarin, a Raičković opevao u pesničkom ciklusu „Razgovor s ilovačom“.

Bistu će otkriti akademik Matija Bećković a Raičkovićeve stihove kazivaće glumac Milan Caci Mihailović.

Aleksandar Zarin je autor izuzetno uspelih spomenika Branku na Kalemegdanu, Zmaju u Novom Sadu, Đuri u Srpskoj Crnji, Desanki u Valjevu.

U njegovom ateljeu blizu Topčiderske zvezde osamdesetih godina se svake nedelje po podne sastajalo nekoliko prijatelja - Raičković i Bećković redovno, a Skender Kulenović i Dušan Radović povremeno.

- Tada je vajar došao na ideju da po živim modelima, pored ostalih, ovekoveči i četiri prijatelja pesnika - seća se Bećković. - Sa Raičkovićem je Zarin bio najprisniji i gotovo sam siguran da je njihova zajednička i ta ideja i izbor likova. Svoju bistu Raičković je, čini mi se, vajao koliko i skulptor, hvatajući ga svaki čas za ruku, kontrolišući svaki pokret i crtu, kako bi kopija bila što verodostojnija i vernija originalu. To je motiv i ciklusa Stevanovih pesama „Razgovor s ilovačom“, koju je kao svoju pristupnu besedu čitao u SANU.

Inače, Raičkovićeva bista nalazila se kod pesnika sve do njegove smrti, juna 2007, a potom ju je preuzeo njegov sin Miloš. Originalna bista pozajmljena je Sekretarijatu za kulturu da bi se izlila bronzana replika, koja će biti danas postavljena na Kalemegdanu. Sekretarijat je obezbedio i sva sredstva za izlivanje biste i izradu postamenta.