Predstavljene četiri knjige iz kolekcije „Srbija i komentari“

D. Bt.

petak, 09. 12. 2011. u 20:59

Представљене четири књиге из колекције „Србија и коментари“
Kolekciji pripadaju: „Čitanje proročanstva“ Bojana Jovanovića i Mirka Denića, „Srednjovekovni putovođa“ Radivoja Radića i Radoslava Petkovića, „Biti rokenrol“ Petra - Pece Popovića i Mihajla Pantića i „Kod srpskog pisca“ koju je priredio Miodrag Raičević
IZ kolekcije „Srbija i komentari“ koju objavljuje „Službeni glasnik“ predstavljeno je drugo kolo od četiri knjige: „Čitanje proročanstva“ Bojana Jovanovića i Mirka Denića, „Srednjovekovni putovođa“ Radivoja Radića i Radoslava Petkovića, „Biti rokenrol“ Petra - Pece Popovića i Mihajla Pantića i „Kod srpskog pisca“ koju je priredio Miodrag Raičević.

Većina knjiga ove kolekcije ima dva autora, od kojih jedan određenu temu daje iz naučno esejističke perspektive, a drugi iz književne, kao i vizuelnu prezentaciju, rekao je urednik Goran Petrović.

Kremansko proročanstvo“ predstavlja uzbudljiv tekst koji je samo delimično ozbiljan, stalno dopisivan i na svakojake načine tumačen. On je došao iz iskonskih dubina, od potrebe koju je čovek u kriznim vremenima imao da predviđa ono što će biti, istakao je Jovanović. Denić je dodao da je sebi dao zadatak da ispriča jednu od mogućih istinitih priča o velikoj laži kao što je „kremanska“. Za glavnog junaka je izabrao još jednog Tarabića koji sumnja u svoju moć i uopšte u moć bilo kakvog proročanstva.

- O srednjem veku i dalje postoje velike predrasude, pa između ostalog da čovek tog vremena nigde nije mrdao s mesta. Međutim, u to doba dosta se putovalo, u svom prilogu dao sam sve značajnije srednjovekovne putopisce po Srbiji, njihovo viđenje naše zemlje, običaja, srpskog dvora i vladara - rekao je Radić.

O rokenrolu Peca Popović je, kako je naglasio, pisao srcem, kao svedok, kroz 18 pesama koje su mu najviše značile, a nastale su od 1964. do 1996. Rokenrol je uspostavio vrednosti koje se moraju sačuvati, ali smo njegove mnoge junake zaboravili, jer više nisu među nama ili im je slava prošla.

- Virus ove muzike uhvatio me je još kao dečaka i do danas me ne napušta, odredio me je u svakom pogledu - rekao je Pantić. - Knjigu sam pisao sa željom da čitaocima popravim raspoloženje.

Čudesni i neobični đakonijar srpske književnosti - tako je Raičević označio knjigu čiji je priređivač, a za koju je odabrao priče 120 pisaca koje se sve završavaju upotrebljivim receptima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije